Loading...
Thúsblaze
29 feb T/M 30 mrt ’24

Thúsblaze

Fanfare deel II
Akteur en muzikant oer de flier

In Thúsblaze maak je in een huiskamervoorstelling kennis met een lid van een fanfare. Misschien komt de oude euphonium-speler Rinse (Joop Wittermans) aan de deur, die al vijftig jaar fanatiek met de fanfare meeblaast. Of John-Douwe (Lourens van den Akker), die op zijn zestiende radicaal gestopt is, en het meer mist dan hij wil toegeven. Of wellicht Wieke (Eva Meijering), de voorzitter van het bestuur, voor wie de fanfare de perfecte plek is om haar woede en frustratie kwijt te raken. 

Thúsblaze is een ontroerend en grappig inkijkje in het leven van één personage uit de voorstelling Fanfare (het derde deel van Tryaters fanfare-drieluik). In een intieme setting leer je het personage kennen. Gekoppeld aan een fanfaremuzikant gaan de spelers langs huiskamers in heel Fryslân. Het is een verrassing welk personage je gaat ontmoeten.   

Oproep: huiskamers gezocht! 
Lijkt het je leuk om Tryater in je huiskamer te ontvangen en heb je ruimte voor 15 tot 20 personen publiek (woonkamer van minimaal +/- 4 bij 5 m), neem dan contact op met Rixt Bottema en mail een paar foto’s van je woonkamer!


Fanfare-drieluik 

In tijden van toenemende individualisering waarin mensen zich steeds meer terugtrekken uit het verenigingsleven, gingen de makers van Tryater op bezoek bij meer dan dertig fanfares in Fryslân. Wat beweegt ze om iedere week bij elkaar te komen en samen muziek te maken? 

Regisseur en artistiek leider Tatiana Pratley:
“It rekke my om te sjen dat dizze minsken, mei folslein ferskillende achtergrûnen en leeftiden, der alle wiken wer foar kieze om mei elkoar muzyk te meitsjen en op te gean yn wat dat grutter is as harsels. By ús foarûndersyk hearden we safolle moaie, oandwaanlike en grappige ferhalen dat we tochten: dêr kinne we wol trije foarstellingen fan meitsje. Sa ûntstie it idee om in trijelûk te ûntwikkeljen en ús in seizoen lang dwaande te hâlden mei de dynamyk fan de fanfare en de driuwfear fan de minsken dy’t deryn spylje. Foar ús stiet de fanfare foar wat grutters, nammentlik de krêft fan de mienskip en it belang om mei elkoar wat weardefols te ûndernimmen.”  

Bij alle drie voorstellingen spelen (leden van) Friese fanfarekorpsen mee. De voorstellingen zijn los van elkaar te bezoeken. Ynblaze speelt zich af bij de repetitie van een korps; in Thúsblaze maak je in Friese huiskamers kennis met een personage uit de slotvoorstelling. De grote locatievoorstelling Fanfare speelt in de open lucht, met het dorp Easterlittens als decor. 


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3_Logo_Colour_Dutch_L.pngDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is NL-Medegefinancierd-door-de-Europese-Unie_POS-1920x344.jpgLogo Provincie Fryslan

Het Fanfare-drieluik is onderdeel van het project phōnē, ondersteund door de Europese Unie. Het project is een samenwerking tussen Europese theatergezelschappen die werken met minderheidstalen. Rond Fanfare is er uiteenlopende uitwisseling met internationale partijen.

Credits

Joop Wittermans
Lourens van den Akker
Eva Meijering
Brecht Wassenaar
Tatiana Pratley
Sjoeke-Marije Wallendal
Wessel de Vries
Laurens van der Meulen
Maarten Bos
Hanne Pierrot
Mathilde van der Hoop
spel Joop Wittermans, Lourens van den Akker, Eva Meijering, Brecht Wassenaar | regie Tatiana Pratley, Sjoeke-Marije Wallendal | tekst Wessel de Vries | muziek Laurens van der Meulen | dramaturgie Maarten Bos | vormgeving en kostuum Hanne Pierrot, Mathilde van der Hoop |

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau