De extra voorstelling van Fanfare op 26 juni is inmiddels ook helemaal uitverkocht!
As ien berne wurdt, dan stean se der. As ien stjert, dan stean se der. As ien 50 jier troud is of as in nije supermerk iepene wurdt, dan stean se der. In hiel libben lang.
In de grote locatievoorstelling Fanfare maak je kennis met de leden van een muziekvereniging in een klein dorp, die – ondanks alles en wat er ook gebeurt – iedere dinsdagavond samenkomen om te repeteren. Een percussioniste die thuis ontvlucht, een trompettist die eeuwig op zoek is naar verbinding, en een saxofoonspeelster die zich afvraagt hoe lang ze nog zal blijven blazen. Ondertussen probeert de dirigente iedereen zo mooi mogelijk te laten klinken, want wat er ook gebeurt en hoe hard de wind ook waait: de fanfare speelt altijd door.
Salang’t wy blaze sil it duorje!
Fanfare is een poëtische en humoristische vertelling over de leden van een fanfare. Over uiteenlopende mensen die op zoek zijn naar harmonie in zichzelf en met elkaar, maar dat lang niet altijd kunnen vinden. Met een grote cast en het artistieke team achter succesvolle voorstellingen als Part-Time Paradise en Under Wetter maakt Tryater in de zomer van 2024 een grootschalige locatievoorstelling met het dorp Easterlittens als decor.
Het parkeerterrein is aan de Baerderdyk op ongeveer 400m van de speellocatie
Fanfare is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder
Er wordt zowel Fries als Nederlands gesproken in Fanfare. Nederlandse ondertiteling is aanwezig (lichtkrant)
English subtitles available (Smart Glasses). Choose the ’ticket + smart glasses’
Als de voorstelling niet door kan gaan vanwege slecht weer dan wordt deze ingehaald in de week van 25 t/m 29 juni ’24. Gekochte kaarten zijn geldig voor de betreffende inhaaldatum
Toegankelijkheid Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving. Klik hier voor meer informatie over de toegankelijkheid van Fanfare. Wil je van (één van) de mogelijkheden gebruik maken, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Fanfare-drieluik
In tijden van toenemende individualisering waarin mensen zich steeds meer terugtrekken uit het verenigingsleven, gingen de makers van Tryater op bezoek bij meer dan dertig fanfares in Fryslân. Wat beweegt ze om iedere week bij elkaar te komen en samen muziek te maken?
Regisseur en artistiek leider Tatiana Pratley: “It rekke my om te sjen dat dizze minsken, mei folslein ferskillende eftergrûnen en leeftiden, der alle wiken wer foar kieze om mei-inoar muzyk te meitsjen en op te gean yn eat dat grutter is as harsels. Yn ús foarûndersyk hearden we sa’n soad moaie, oandwaanlike en grappige ferhalen dat we tochten: hjir kinne wy wol trije foarstellings fan meitsje. Sa ûntstie it idee om in trijelûk te ûntwikkeljen en ús in seizoen lang dwaande te hâlde mei de dinamyk fan ‘e fanfare en de driuwfear fan de minsken dy’t deryn spylje. Foar ús stiet de fanfare foar wat grutters, nammentlik de krêft fan de mienskip en it belang om mei elkoar wat weardefols te ûndernimmen.”
Bij alle drie voorstellingen spelen (leden van) Friese fanfarekorpsen mee. De voorstellingen zijn los van elkaar te bezoeken. Ynblaze speelt zich af bij de repetitie van een korps; in Thúsblaze maak je in Friese huiskamers kennis met een personage uit de slotvoorstelling. De grote locatievoorstelling Fanfare speelt in de open lucht, met het dorp Easterlittens als decor.
Het Fanfare-slotstuk is onderdeel van het project phōnē, ondersteund door de Europese Unie. Het project is een samenwerking tussen Europese theatergezelschappen die werken met minderheidstalen. Rond Fanfare is er uiteenlopende uitwisseling met internationale partijen.
Tryater zet stappen in duurzaamheid en is daarom zuinig met drukwerk. Bij Fanfare is het programmaboekje digitaal; je krijgt bij je bezoek dus geen papier meer in handen. Het is een digitaal magazine, met eigenlijk veel meer ruimte voor informatie en verdieping. En voor mooie foto’s en zelfs video’s. Thuis al doorbladeren kan via onderstaande button.
Een podcast in drie delen bij het Fanfare-drieluik van Tryater, met de voorstellingen Ynblaze, Thúsblaze en Fanfare.
De Fanfarepodcast is gemaakt door Eline van Diggelen voor Tryater, met dank aan de muzikanten die hierin hun verhaal deelden.
Productie en research: Eline van Diggelen Muziek: Laurens van der Meulen Voice-over: Lourens van den Akker Eindmix: Gido Bamboe Eindredactie: Jannie van der Veen en Johannes Keekstra
1. It blaasferhaal fan Johannes
Johannes blaast al sinds 1949 bij Ons Genoegen in Marsum. Eén jaar heeft hij moeten overslaan en dat was moeilijk.
‘By it earste konsert dat ik werom wie haw ik allinne mar gûld…’
In het kader van Tryater Rûnom – activiteiten met creatieve Friezen rond een van onze voorstellingen – werkten uiteenlopende schrijvers een theatermonoloog uit op basis van een interview dat zij hadden met fanfaremuzikanten. Hiervoor organiseerde Tryater schrijfworkshops in het eigen gebouw. De monologen zijn ingesproken door Nynke Heeg, Peter Sijbenga en Hein Jaap Hilarides; opname en montage door Gido Bamboe, regie Johannes Keekstra, portretten door Lucas Kemper. Het concept is van Sytse Jansma.
De Fanfaremonologen hoort bij het Fanfare-drieluik van Tryater, met de voorstellingen Ynblaze, Thúsblaze en Fanfare. Naast De Fanfaremonologen verschijnt ook De Fanfarepodcast van maker Eline van Diggelen, met verdiepende interviews met muzikanten.
Petra Zijlstra – Bugel Fanfare Wilhelmina Easterein Muziekstuk: St. Florian choral, Thomas Doss Schrijver monoloog: Christa Niklewicz
‘Dat wie wat, koffers mei ynstruminten skommeljend fan skip op sloep…’
Douwe Krol – Trombone Brassband Blaast de Bazuin Nij Altoenae Muziekstuk: The song of liberation, Jacob de Haan Schrijver monoloog: Ydwine van der Veen
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet. Wil je van (een van) de onderstaande mogelijkheden gebruikmaken bij Fanfare, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Let op! Als je laat weten dat je komt, kunnen wij met specifieke wensen rekening houden. Stuur een mailtje naar Hilly Kronemeijer, ook als je vragen hebt over toegankelijkheid en/of meer informatie wilt. Zij helpt je graag verder. We denken graag met je mee over hoe we voor jou theater toegankelijk kunnen maken!
SLECHT TER BEEN
Rolstoelplaatsen beschikbaar: Fanfare is rolstoeltoegankelijk. Er is een rolstoeltoilet aanwezig.
Slecht ter been: Voor bezoekers die slecht ter been zijn is er beperkt parkeerruimte naast de speellocatie.
GEHOORONDERSTEUNING
Ringleiding: Bij Fanfare is gehoorondersteuning in de vorm van een ringleiding (een draadloos hulpsysteem) beschikbaar voor mensen die slechthorend zijn. Er is een ontvanger/ luisterhulp (die je om je nek kunt hangen) met of zonder headset aanwezig. Het is ook mogelijk om je eigen koptelefoon (headset) mee te nemen.
Gehoorondersteuning (ringleiding) met hoortoestel: De ringleiding is te gebruiken met je eigen hoortoestel met een T- of MT-stand en CI (cochleair implantaat) in combinatie met de ontvanger/luisterhulp.
Gehoorondersteuning (ringleiding) zonder hoortoestel: Ben je slechthorend, maar draag je geen hoortoestel? Ook dan kun je gebruik maken van de ringleiding. Maak dan gebruik van de ontvanger/luisterhulp in combinatie met een headset.
Tolk Nederlandse gebarentaal: Er is een tolk Nederlandse gebarentaal beschikbaar via smart glasses bij de voorstellingen vanaf 1 juni.
*Ringleiding en T- of MT-stand: Een hoortoestel kan uitgerust zijn met een luisterspoelprogramma (T- of MT-stand). Een luisterspoelprogramma verbetert spraakverstaan o.a. in theaters waar een ringleiding geïnstalleerd is. Schakel de T- of MT-stand in en de hoortoestellen ontvangen de signalen van de ringleiding. Neem bij vragen over je hoorapparaat en de aanwezigheid van de T- of MT-stand, contact op met je hoorspecialist. Tryater maakt voor de ringleiding gebruik van het Phonak-Roger-systeem voor theaters.
VISUELE ONDERSTEUNING
Audiodescriptie: Er is audiodescriptie beschikbaar voor mensen die slechtziend of blind zijn bij de voorstellingen vanaf 7 juni.
Blindengeleidehonden zijn welkom.
VOORBIJ DE RIJ (voor prikkelgevoelige mensen)
Ben je prikkelgevoelig of is er een andere reden waarom je meer behoefte hebt aan rust? Met onze Voorbij de Rij verklaring kun je de wachtrij overslaan en direct naar de tribune.
Loop voorbij de rij en laat de verklaring zien aan de medewerker die de kaarten scant.
Ga door naar de servicebalie, waar een medewerker van Tryater je verder helpt. Je mag dan alvast plaatsnemen op de tribune zodat je je in alle rust kunt voorbereiden op de voorstelling. Vanaf een kwartier voor aanvang gaat de tribune open voor de rest van het publiek.
LANGUAGE NO PROBLEM
Nederlandse ondertiteling: aanwezig via een lichtkrant.
English subtitles: available (smart glasses) at the shows from June 1 and further. Choose the ’ticket + smart glasses’
Maak je avond bij Fanfare in Easterlittens compleet en kom vooraf eten! Bij Herbergh Het Wapen van Friesland én bij het Paviljoen van Camping It Krúswetter kun je voorafgaand aan de voorstelling genieten van een heerlijk Fanfare-menu. Reserveren doe je rechtstreeks bij de Herbergh of bij het Paviljoen.
Let op: Als de voorstelling vanwege het weer op het laatste moment onverhoopt niet door kan gaan dan gaat het diner wél gewoon door.
Wil je blijven overnachten in Easterlittens dan kun je terecht bij Camping It Krúswetter. De camping beschikt over een appartement, hotelpods, stacaravans, kampeerpods en blokhutten voor een ontspannen verblijf aan het water.
Natuurlijk kun je ook je eigen tent meenemen. Er zijn ongeveer 40 ruime kampeerplaatsen beschikbaar. De camping belooft een ervaring van rust, ruimte en vrijheid. Hier geniet je op een rustieke en aangename manier van kamperen, omgeven door natuurlijke pracht. Voor degenen die toch even contact willen maken met de buitenwereld, is er de mogelijkheid om met de eigen laptop op de kampeervelden te internetten.
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.