Loading...
Sintgelok
12+ 9 nov T/M 3 dec’22

Sintgelok

Een heerlijk avondje


Weet je het nog: het Sinterklaasfeest van je kindertijd? Met àl die momenten vol spanning en verwachting. Van het zetten van je schoen en het zingen in de klas tot het zitten op een schoot en het openen van je cadeau. Wat was het speciaal! Tot de betovering werd verbroken en je ontdekte  dat je onderdeel was van een groot toneelstuk. In deze prettig absurde voorstelling vol hulpsinten uit alle windstreken ontdek je van alles over het heerlijk avondje. Wat vieren we eigenlijk in de aanloop naar en op 5 december zelf? Welke vormen, rituelen en symbolen horen bij de goedheiligman? Wat is de geschiedenis van het feest en wat maakt het jezelf verkleden zo onweerstaanbaar? Maker en speler Karel Hermans verbindt in Sintgelok zijn eigen levensverhaal aan dat van Sinterklaas. Het resultaat is een vrolijke, meertalige show die tot nadenken stemt. Bereid je voor op een avond vol verrassingen!

  • Aanvang: 20.30 uur
  • Toegangsprijzen: € 17,50 (regulier), € 15,50 (Freonen van Tryater), € 12,50 (scholieren/studenten)

Maak je avond compleet!
Echt een heerlijk avondje Sintgelok beleven? Kom vooraf eten in ons pop-up restaurant! Marije Lamsma van Kookpit kookt voor € 21,50 p.p. een zalig vegetarisch tweegangendiner, waarvan je gezellig samen kunt genieten.

It gelok fan Fryslân

Sintgelok maakt deel uit van It gelok fan Fryslân. In dit vierjarige project van Tryater onderzoeken theatermakers Karel Hermans en Aukje Schaafsma hoe het kan dat in Fryslân de gelukkigste mensen van Nederland wonen. Na het langste geluksgedicht ooit in tien dorpen in 2021 en de audio-installatie Snackgelok over het geluk van consumeren, duiken ze nu in het sinterklaasfeest als een soort geritualiseerde versie van geluk. Geschikt voor iedereen die niet meer in de Sint gelooft.

Foto’s: Anna van Kooij

Met dank aan Alle Jan Heida, Frans Bakker, Harry Wiersma, Henk Landsheer, Rowan Veltman, Marthe Elzinga, Heleen Haijtema en de Sint Nicolaas Centrale voor hun medewerking aan het campagnebeeld voor Sintgelok!

Echt een heerlijk avondje Sintgelok beleven? Kom vooraf eten in ons pop-up restaurant! Marije Lamsma van Kookpit kookt een zalig vegetarisch tweegangendiner, waarvan je gezellig samen kunt genieten.

Hoe ziet de avond eruit?
Vanaf 18.00 uur ben je welkom in onze foyer, waar we een knus huiskamerrestaurant hebben ingericht. Nadat je bent aangeschoven, start het feestelijke diner om 18.30 uur. Je krijgt een winters hoofdgerecht en een zoet nagerecht voorgeschoteld. Wat je precies gaat eten? Dat is een verrassing! Doe alsof je thuis bent en til de deksels van de pannen maar op!

Over Kookpit
Je kent Kookpit wellicht van de mobiele crêperie Cut the Crêpe die je onder meer tegenkomt op festivals als Welcome to the Village, Festival der Aa en Noorderzon. Marije verzorgt daarnaast catering, kookworkshops en wildplukwandelingen. Ze kookt uitsluitend biologisch en vegetarisch en combineert in haar gerechten verse ingrediënten uit de regio met een flinke dosis liefde.

Beperkt plek, reserveer snel
Je reserveert online eenvoudig tegelijk met je Sintgelok-tickets een plekje aan tafel. Al voorstellingskaarten in huis? Dan kun je ook los een eet-ticket bestellen. De dinerkosten zijn exclusief drankjes. Let op: de capaciteit van ons restaurant is beperkt, vol is vol!

  • Ontvangst: tussen 18.00 en 18.30 uur
  • Kosten diner: € 21,50 (twee gangen excl. drankjes)
  • Reserveren voor het diner kan tot uiterlijk één dag voor de voorstellingsdatum


Sintgelok

een sint ben ik, jouw ware

in zilver maanlicht geef ik jou
met plezier wat je wilt

in een regen van kikkers en muizen
gloei ik heilig rood

als je mij gelooft, sluip ik jouw leven binnen
schrijf ik het goede in je op, in gedichten

een sint ben ik, jouw ware

geloof mij trippel trappel trap
door het dak van je verbeelding

zo blijf ik bij je, laat me los
en steeds weer teruggolven

aankomen in een haven
van zingende schoorstenen

Sytse Jansma

 
"Een ode aan de hulpsinterklazen"
Omrop Fryslân
 
"Sinterklaas moet altijd blijven bestaan"
Leeuwarder Courant
 
Voorstelling over het positieve van Sinterklaas
Omrop Fryslân
 
"Vol verwachting klopt ons hartje"
Leeuwarder Courant
Sintervasie bij Sintgelok
ilovetheater.nl
 
Goedheiligman in vele vormen in Sintgelok. Volwassenen zetten vol verwachting hun schoen.
Huis aan Huis Leeuwarden
Wat dogge we mei Sinteklaas (nei Swarte Pyt)?
Leeuwarder Courant
 
Resinsje Sintgelok fan Tryater: Sinteklaas as 'mental coach'
Omrop Fryslân
 
Hoopvol op zoek naar nieuwe invulling van een traditie
Theaterkrant

Credits

Karel Hermans
Aukje Schaafsma
Leòn Ali Cifteci
Rowan Veltman
Marthe Elzinga
Cas Bouwman
Tatiana Pratley
Janneke de Haan
Mathilde van der Hoop
Nina Thunnissen
Maarten Bos
Charley Yntema
concept Karel Hermans, Aukje Schaafsma | spel Karel Hermans, Leòn Ali Cifteci, Rowan Veltman, Marthe Elzinga, Cas Bouwman, Alle Jan Heida, Frans Bakker, Harm Westra, Henk Landsheer, Harry Wiersma | regie Tatiana Pratley, Janneke de Haan | kap en grime Mathilde van der Hoop | kostuums Mathilde van der Hoop | dramaturgie Nina Thunnissen, Maarten Bos | regieassistent Charley Yntema | geluidsontwerp Laurens van der Meulen | licht Bart Schurer | geluid Gerard Jorna, Bart Schurer | voorstellingsleider Gerard Jorna | scènefotografie Anna van Kooij | met dank aan de Sint Nicolaas Centrale en Marcus VanKan | en verder i.s.m. D'Drive |

Sintgelok

 

Sintgelok-diner

Maak je avond compleet

Lees meer

Gedicht

Lees meer

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau