Loading...
Inspiratiedag
10 februari

Inspiratiedag

regisseurs jongerentheater
Inclusief voorstellingsbezoek!

Maak jij voorstellingen met jongeren? Dan is deze inspiratiemiddag inclusief voorstelling vast iets voor jou. Uitwisseling, nieuwe kennis en inzichten op doen is wat je kunt verwachten op deze middag.

Je krijgt deze dag twee workshops én een voorstelling en oja, tussendoor gaan eten we met elkaar en kun je informeel met de anderen uitwisselen. We gaan samen naar de voorstelling Drie zussen gemaakt door Meeuw Jonge Theatermakers. Deze voorstelling speelt bij Tryater in de grote zaal.

*Dit workshopprogramma is bedoeld voor docenten en regisseurs zonder specifieke theateropleiding. 

Foto's inspiratiedag

De workshops

Hoe kun je vanuit een klassieke tekst een actueel stuk maken voor jongeren? – Carlo Scheldwacht
De tekst van de voorstelling Drie zussen is bewerkt door Carlo Scheldwacht (Acteur, regisseur, theaterdocent). Hij bewerkte de afgelopen jaren vele theaterklassiekers voor Meeuw jonge theatermakers, zoals Hamlet, De Mensenhater en De Oresteia. Klassiekers die klaarliggen om gespeeld te worden door jonge spelers, omdat ze gaan over thema’s die er altijd toe doen. Op 15 februari worden deze teksten uitgegeven in de bundel ‘Forever Young’. Hoe bewerk je een tekst zo dat jonge spelers ermee aan de haal kunnen gaan? Én dat de voorstelling een jong publiek aanspreekt? In deze masterclass/workshop krijg je antwoord op deze vragen en ga je zelf aan de slag met het bewerken van een klassieke scène voor jonge spelers.

De kunst van het smoothie maken –  Onno Spreij
Met jongeren werken aan een eigen voorstelling waarin zij de ingrediënten bepalen. Hoe doe je dat?  Het is te vergelijken met het maken van een smoothie, de jongeren reiken de ingrediënten aan, jij als theatermaker/begeleider bepaalt de verhoudingen. Dit is nodig om het geheel smaakvol te maken, tenslotte is 2 kilo gember veel te veel van het goede. Op deze manier maak je een uitgebalanceerd geheel waarbij iedere jongere zich gehoord voelt en weet dat zijn aandeel er ook in zit. Hoe werkt dit in de praktijk? Tijdens de workshop De kunst van het smoothie maken, kom je erachter. We gaan kijken hoe het proces verloopt van idee naar voorstelling.

DRIE ZUSSEN – Meeuw jonge theatermakers
Een plattelandsgemeente ergens in de provincie. Drie zussen. Ze dromen van één ding: verhuizen naar de grote stad. Daar is het echte leven. Daar wonen knappe jongens waarmee je een normaal gesprek kunt voeren.

  • Wanneer?  zaterdag 10 februari 2024 13.00-20.45 uur
  • Waar?  bij Tryater, Oostersingel 70 in Leeuwarden 
  • Kosten?  € 37,50 p.p. (incl. diner en voorstellingsbezoek)

De inspiratiedag wordt georganiseerd door Keunstwurk, Meeuw Jonge Theatermakers, Iepen DoEk en Tryater.  

Vind je het leuk om met toneel bezig te zijn en heb je zin om super veel te leren en te ontdekken?  Op de jongerentheaterdag kun je ongeremd met je passie voor theater aan de slag. Plezier, verbeelding en nieuwe dingen uitproberen staan centraal deze dag.

De jongerentheaterdag is een gezamenlijk initiatief van Tryater, Keunstwurk Iepen DoEk en Meeuw jonge theatermakers. We willen jongeren in Friesland de kans te geven met theater bezig te zijn in een professionele omgeving met inspirerende docenten.

Foto's jongerentheaterdag
  • Wanneer?  zaterdag10 februari van 14.30 – 21.15 uur
  • Voor wie? iedereen van 13 t/m 23 jaar 
  • Waar?  bij Tryater, Oostersingel 70 in Leeuwarden
  • Kosten?  € 30,- p.p. (incl. lunch en voorstellingsticket) 
  • Vragen? mail naar jannie@tryater.nl

DRIE ZUSSEN

Op zaterdag 10 februari gaan we met zijn allen naar de voorstelling Drie zussen van Meeuw jonge theatermakers.

Het toegangskaartje voor deze voorstelling zit bij de prijs in en je ziet deze voorstelling in de grote zaal bij Tryater.

Theaterdocenten

Tim Helderman (1997, Leeuwarden) is in 2019 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Toen hij nog in Leeuwarden woonde zat hij op de Jeugdtheaterschool Meeuw. Hij is werkzaam als acteur in film- en toneelproducties (o.a. bij Tryater en Toneelgroep Maastricht).

Theo Smedes is acteur, regisseur en theatermaker. Hij speelde o.a. bij Tryater, PeerGroup en Pier21. Naast het acteren ontwikkelde Theo zich ook tot het regisseren en maken van diverse theatervoorstellingen in het Friese amateurtheaterveld, zoals ‘De Suvering’, ’Turks Fruit’ en ’Schindlers List’. In 2015 richtte Theo zijn eigen stichting ‘de Noorder Smederij’ op. Theo verzorgt de workshop teksttoneel. Dat is een vorm van theater waarbij de nadruk ligt op gesproken tekst. We gaan aan de slag met de interpretatie en expressie van korte tekstscènes door middel van acteren, stemgebruik, lichaamstaal en andere theatrale elementen. 

Hali Neto is een Angolees/Nederlands acteur, mimer en theatermaker. Hij studeerde in 2018 af aan de mime-opleiding op de Amsterdamse hogeschool voor de kunsten. Hali is een onderzoeker met oerkracht en werpt graag op speelse wijze een blik op de wereld. Dit maakt hem tot een theatermaker die fysieke en krachtige beeldende voorstellingen creëert. In zijn workshop leer je je lijf en je expressie in te zetten in je spel. Kijk voor meer info op halineto.com

Afra Rijkhoff is afgestudeerd docent theater en heeft voor verschillende culturele organisaties gewerkt zoals: NITE, Jonge Harten, Kunstbende en Forum Groningen. In haar werkpraktijk is Afra nieuwsgierig naar de allergrootste tot de allerkleinste onderwerpen en ook welk verhaal ieder mens met zich meebrengt. In de workshop leert Afra je met leuke werkvormen je eigen verhaal vorm te geven. En ook hoe we deze verhalen een onverwachte, creatieve twist kunnen geven. 

Inspiratiedag

 

Jongerentheaterdag

Voor iedereen van 13 t/m 23 jaar!

Lees meer

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau