Loading...
Foekje
9 apr T/M 22 jun’25

Foekje

Nieuwe perspectieven op het verhaal van de Friese hardlooplegende

Foekje Dillema, ‘de Friese stoomwals’ uit Burum. Eind jaren ’40 verpletterde ze uit het niets haar concurrentie in het internationale hardloopcircuit. In 1950 zou ze als grote kanshebber deelnemen aan het EK in Frankrijk. Maar daar kwam het niet van: er werd getwijfeld of de razendsnelle plattelandse wel een vrouw was. De net ingevoerde seksetest weigerde ze. Foekje werd voor het leven geschorst. Haar olympische droom in de knop gebroken. Over deze ingrijpende levensgebeurtenis zweeg ze tot aan haar dood. Was dit uit schaamte? Uit trots? Of verzet? Moeten wij dan ook zwijgen? 

Foto van Foekje Dillema
Foto: Nationaal Archief

De voorstelling Foekje is een muzikale, emotionele reconstructie van Foekjes leven. Uiteenlopende personages proberen bloot te leggen wat Foekje ons vandaag te vertellen heeft. Hoe is het om uitgesloten te worden om wie je bent, in de sport en in de maatschappij? En wat zegt haar verhaal over ons, over wie wij zijn?  

In gymzalen door heel Fryslân vieren we Foekjes explosiviteit, veerkracht en onverzettelijkheid. 

 • Foekje is overwegend Friestalig. Nederlandse ondertiteling is aanwezig
 • Toegangsprijzen: € 22,50 (regulier), € 19,50 (Freonen van Tryater), € 16,50 (Jong t/m 25 jr)
 • De kaartverkoop voor Foekje start vanaf 1 juli 2024
Afbeelding met iconen voor toegankelijkheid

Toegankelijkheid
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
Klik hier voor meer informatie over de toegankelijkheid van Foekje. Wil je van (één van) de mogelijkheden gebruik maken, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.


Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.

Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet. Wil je van (een van) de onderstaande mogelijkheden gebruikmaken bij Foekje, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.

Let op! Als je laat weten dat je komt, kunnen wij met specifieke wensen rekening houden. Stuur een mailtje naar Hilly Kronemeijer, ook als je vragen hebt over toegankelijkheid en/of meer informatie wilt. Zij helpt je graag verder. We denken graag met je mee over hoe we voor jou theater toegankelijk kunnen maken!

SLECHT TER BEEN

 • Rolstoelplaatsen beschikbaar: Foekje is rolstoeltoegankelijk.

GEHOORONDERSTEUNING

 • Ringleiding: Bij Foekje is gehoorondersteuning in de vorm van een ringleiding (een draadloos hulpsysteem) beschikbaar voor mensen die slechthorend zijn. Er is een ontvanger/ luisterhulp (die je om je nek kunt hangen) met of zonder headset aanwezig. Het is ook mogelijk om je eigen koptelefoon (headset) mee te nemen.
 • Gehoorondersteuning (ringleiding) met hoortoestel: De ringleiding is te gebruiken met je eigen hoortoestel met een T- of MT-stand en CI (cochleair implantaat) in combinatie met de ontvanger/luisterhulp.
 • Gehoorondersteuning (ringleiding) zonder hoortoestel: Ben je slechthorend, maar draag je geen hoortoestel? Ook dan kun je gebruik maken van de ringleiding. Maak dan gebruik van de ontvanger/luisterhulp in combinatie met een headset.
 • ODS/SDH Ondertiteling: Er is ODS (ondertiteling doven en slechthorenden) beschikbaar via smart glasses 
 • Tolk Nederlandse gebarentaal: Er is een tolk Nederlandse gebarentaal beschikbaar via smart glasses

*Ringleiding en T- of MT-stand: Een hoortoestel kan uitgerust zijn met een luisterspoelprogramma (T- of MT-stand). Een luisterspoelprogramma verbetert spraakverstaan o.a. in theaters waar een ringleiding geïnstalleerd is. Schakel de T- of MT-stand in en de hoortoestellen ontvangen de signalen van de ringleiding.
Neem bij vragen over je hoorapparaat en de aanwezigheid van de T- of MT-stand, contact op met je hoorspecialist. Tryater maakt voor de ringleiding gebruik van het Phonak-Roger-systeem voor theaters.

VISUELE ONDERSTEUNING

 • Audiodescriptie: Er is audiodescriptie beschikbaar voor mensen die slechtziend of blind zijn.
 • Blindengeleidehonden zijn welkom.

LANGUAGE NO PROBLEM

 • Nederlandse ondertiteling: aanwezig via een lichtkrant.
 • English subtitles: available (smart glasses)

Credits

Lourens van den Akker
Nynke Heeg
spel Lourens van den Akker, Nynke Heeg, Caroline Mgata, Stijn Schootstra | regie Jos van Kan | tekst Kees Roorda | vormgeving Jan Ros | lichtontwerp Bart Schurer |

Foekje

 

Toegankelijkheid

Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.

Lees meer

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau