Jonges (14+)

Voor bovenbouw VMBO, HAVO, VWO en eerstejaars MBO

Archief
Een voorstelling in de klas over ontluikende liefde, de angst om anders te zijn en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te zwemmen.

Jonges vertelt het verhaal van Fedde die worstelt met zijn geaardheid, het gezin waar hij uitkomt en de ongeschreven regels van de Friese dorpscultuur waarin hij opgroeit. Fedde voelt zich in veel opzichten anders dan zijn omgeving, maar doet poging na poging om erbij te horen. Met tegenzin gaat hij met zijn vrienden naar de kroeg om meiden te spotten. Waarom lukt het hem niet zichzelf te zijn in zijn vriendengroep?

Uit gesprekken die regisseuse Wieke Ten Cate met Friese jongeren voerde bleek dat homoseksualiteit nog steeds een ongemakkelijk en weinig besproken onderwerp is. ‘Je kunt het wel zijn, maar dan hoef je het toch niet te zeggen?’


Voorstelling in de klas
De voorstelling wordt in de klas gespeeld en duurt twee lesuren. In het eerste lesuur wordt de voorstelling gespeeld en in het tweede lesuur vindt er op interactieve wijze onder leiding van een educatiemedewerker een nagesprek plaats met de acteurs.

Deze voorstelling spelen we voor de bovenbouw VMBO, HAVO, VWO, Gymnasium en is ook geschikt voor eerstejaars MBO (speciaal onderwijs in overleg).

Informatie en boeken
Meer weten en/of boeken? Neem contact op met Jannie van der Veen: j.vdveen@tryater.nl

Volgend jaar is Jonges ook in het Fries te boeken.

Credits

Maaike Bergstra | Wieke ten Cate | Lourens van den Akker en Denzel Goudmijn | Eva Koopmans | Mats Voshol | Jannie van der Veen en Sytse Jansma | gespreksleider nagesprek: Sjoerd Blom, Carlijn Wagendorp en Jannie van der Veen |

Pers

"Tryater brengt ‘anders en toch jezelf zijn’ in de klas ter sprake"

— Friesch Dagblad 19-10-2020

"Stilte tijdens zoen Fedde en
Lars"

— Leeuwarder Courant 21-11-2020