Jonges (14+)

Voor bovenbouw VMBO, HAVO, VWO en eerstejaars MBO

Bestel tickets
Een voorstelling in de klas over ontluikende liefde, de angst om anders te zijn en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te zwemmen.

Jonges vertelt het verhaal van Fedde die worstelt met zijn geaardheid, het gezin waar hij uitkomt en de ongeschreven regels van de Friese dorpscultuur waarin hij opgroeit. Fedde voelt zich in veel opzichten anders dan zijn omgeving, maar doet poging na poging om erbij te horen. Met tegenzin gaat hij met zijn vrienden naar de kroeg om meiden te spotten. Waarom lukt het hem niet zichzelf te zijn in zijn vriendengroep?

Uit gesprekken die regisseuse Wieke Ten Cate met Friese jongeren voerde bleek dat homoseksualiteit nog steeds een ongemakkelijk en weinig besproken onderwerp is. ‘Je kunt het wel zijn, maar dan hoef je het toch niet te zeggen?’ Deze voorstelling is meertalig (Fries, Nederlands, Stadsfries).


Ga naar Jonges op Roze Zaterdag 16 oktober
Op 16 oktober is het Roze Zaterdag in Leeuwarden. Op deze dag spelen we Jonges bij uitzondering twee keer openbaar. Voor docenten een unieke kans om gratis te kijken of de voorstelling geschikt is voor hun leerlingen.

We spelen om 13.30 en om 15.00 uur in Neushoorn aan het Ruiterskwartier. De voorstelling duurt incl. nagesprek 70 minuten. De voorstelling is gratis toegankelijk maar we vragen je wel te reserveren via de ‘Bestel tickets’ knop bovenaan deze pagina.

Minidocu
Sipke Jan Bousema van ‘Friesland kleurt’ en Sabine Frieszo van ‘COC Fryslân’ vertellen hoe de voorstelling hen heeft geraakt en over het belang van deze voorstelling voor jongeren.


Voorstelling in de klas
De voorstelling wordt in de klas gespeeld en duurt twee lesuren. In het eerste lesuur wordt de voorstelling gespeeld en in het tweede lesuur vindt er op interactieve wijze onder leiding van een educatiemedewerker een nagesprek plaats met de acteurs. De voorstelling is grotendeels Nederlandstalig en bevat daarnaast Liwadders en Fries.

Doelgroep: bovenbouw VMBO, HAVO, VWO, Gymnasium (speciaal onderwijs in overleg) en eerstejaars mbo
Speelperiode: 1 november t/m 10 dec 2021
Locatie: bij jou op school in het klaslokaal.
Kosten: 10,- euro per leerling (betaling met CJP cultuurkaart is mogelijk)

Informatie en boeken

Meer weten Neem contact op met Jannie van der Veen  jannie@tryater.nl  of Sytse Jansma sytse@tryater.nl

Boeken? Vul dit inschrijfformulier in.

 

Credits

Maaike Bergstra | Tatiana Pratley, Karlijn Kistemaker, Wieke ten Cate | Lourens van den Akker, Tim Helderman, Bart Harder, Gijs de Corte | Eva Koopmans | Mats Voshol | Jannie van der Veen en Sytse Jansma | gespreksleider nagesprek: Sjoerd Blom, Carlijn Wagendorp en Jannie van der Veen |
Lourens van den Akker
Bart Harder
Tim Helderman
Gijs de Corte

Pers

"Tryater brengt ‘anders en toch jezelf zijn’ in de klas ter sprake"

— Friesch Dagblad 19-10-2020

"Stilte tijdens zoen Fedde en
Lars"

— Leeuwarder Courant 21-11-2020