Loading...
Jonges

14+ 1 nov T/M 17 dec’21

Jonges

Een voorstelling over ontluikende liefde, de angst om anders te zijn en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te zwemmen.

Een voorstelling over ontluikende liefde, de angst om anders te zijn en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te zwemmen. 

Jonges vertelt het verhaal van Fedde die worstelt met zijn geaardheid, het gezin waar hij uitkomt en de ongeschreven regels van de Friese dorpscultuur waarin hij opgroeit. Fedde voelt zich in veel opzichten anders dan zijn omgeving, maar doet poging na poging om erbij te horen. Met tegenzin gaat hij met zijn vrienden naar de kroeg om meiden te spotten. Waarom lukt het hem niet zichzelf te zijn in zijn vriendengroep?

Minidocu
Sipke Jan Bousema van ‘Friesland kleurt’ en Sabine Frieszo van ‘COC Fryslân’ vertellen hoe de voorstelling hen heeft geraakt en over het belang van deze voorstelling voor jongeren.

Uit gesprekken die regisseuse Wieke Ten Cate met Friese jongeren voerde bleek dat homoseksualiteit nog steeds een ongemakkelijk en weinig besproken onderwerp is.

‘Je kunt het wel zijn, maar dan hoef je het toch niet te zeggen?’

Maaike Bergstra schreef het script voor deze voorstelling, geïnspireerd op het autobiografische werk van de jonge Franse schrijver Édouard Louis.

Deze voorstelling spelen we voor de bovenbouw vmbo, havo, vwo, gymnasium en is ook geschikt voor eerstejaars mbo (speciaal onderwijs in overleg).

Praktische informatie


De voorstelling wordt in de klas gespeeld en duurt twee lesuren. In het eerste lesuur wordt de voorstelling gespeeld en in het tweede lesuur vindt er op interactieve wijze onder leiding van een educatiemedewerker een nagesprek plaats met de acteurs. Van Jonges zijn er twee versies: een compleet Nederlandstalige en een meertalige die naast Nederlands ook Liwadders en Fries bevat.

  • Doelgroep: bovenbouw vmbo, havo, vwo, gymnasium (speciaal onderwijs in overleg) en eerstejaars mbo
  • Speelperiode: 1 november t/m 17 december 2021
  • Locatie: bij jou op school in het klaslokaal.
  • Kosten: 10,- euro per leerling (betaling met CJP cultuurkaart is mogelijk)
  • Boeken? Vul dit inschrijfformulier in.

Meer weten en/of boeken?
Neem contact op met

Sytse Jansma
sytse@tryater.nl

Jannie van der Veen
jannie@tryater.nl

Credits

Tatiana Pratley
Karlijn Kistemaker
Lourens van den Akker
Tim Helderman
Bart Harder
Gijs de Corte
Sjoerd Blom
Jannie van der Veen
Sytse Jansma
tekst Maaike Bergstra | regie Tatiana Pratley, Karlijn Kistemaker, Wieke ten Cate, Jannie van der Veen | spel Lourens van den Akker, Tim Helderman, Bart Harder, Gijs de Corte, Sjoerd Blom | scenografie Eva Koopmans | muziek Mats Voshol | educatie Jannie van der Veen, Sytse Jansma |

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau