Loading...
Theater Na de Dam 2022
Foto: Unsplash / Jr Korpa
4 mei’22

Theater Na de Dam 2022

oorlogsgedichten
Tryater, Arcadia/IepenUP en Ira Judkovskaja

Deze bijzondere bijeenkomst wordt georganiseerd door Ira Judkovskaja, Tryater en IepenUP, in het kader van Theater Na de Dam. De IepenUP-talkshow verschuift hiervoor eenmalig van Neushoorn naar Tryater (Oostersingel 70, Leeuwarden). Let op: aanvang 21.00 uur, inloop vanaf 20.30 uur. Gratis toegang. De bijeenkomst is ook online te volgen via de Arcadia-socials. 


Laten we ons verbinden door onze talen en met poëzie vorm proberen te geven aan het onbenoembare. 

Ken je het land waar de kanonnen bloeien? 
Je kent het niet? Je zult het leren kennen! 
Daar staan de chefs van trots en moed te gloeien –  
in kantoren als kazernes, ’t zal nooit wennen

(uit: Erich Kästner – Kennst du das Land…) 

Op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de oorlog van toen. Dat valt niet los te zien van de oorlog van nu. Laten we samen gedichten lezen, in ieders eigen talen. Gedichten die veel voor ons betekenen, die troost bieden, ons verbinden. Marjolein Ley, Sjoerd Blom en Beppe Costa geven samen met Ira Judkovskaja hun eigen lezing aan oorlogsgedichten uit Nederland, Duitsland, Italië en de Sovjet-Unie. Een aantal inwoners van Leeuwarden en Friesland schuift erbij aan en leest gedichten in hun moedertalen: Oekraïens, Russisch en Duits. Ze vertellen ook wat deze gedichten nu voor ze betekenen. 

Speciale gast
Daarnaast hebben we een speciale gast: Mohamedou Ould Slahi. Een gelovige, slimme jongen uit Mauritanië die – na een studie in Duitsland – begin jaren ’90 in Afghanistan vecht tegen de Russische bezetter met een groep die later tot Al Qaida gaat behoren. Hij wordt opgepakt en zit 15 jaar lang onschuldig vast op Guantánamo Bay. Zijn levensverhaal werd verfilmd (The Mauritanian) en op dit moment werkt hij samen met het Noord Nederlands Toneel aan de voorstelling Freedom, die ook tijdens Arcadia te zien zal zijn. 

Ik weet niet welke richting uit te gaan.
Het pad waarlangs wij kwamen stortte dicht,
en nergens voor ons zien wij enig licht
wijzend een weg uit deze grot vandaan. 

(uit: Martinus Nijhoff – De Grot) 

O, wat schreeuwen de vogels!
O, wat schreeuwen de vogels!
Na het bombardement in het bos:
In schokgolven schopten hun nesten los – 
Ze vlogen uit de bomen,
Omdat het oorlog was. 

(uit: Yuri Belasj – Oh wat schreeuwen de vogels) 

Over IepenUP
IepenUP is de plek waar makers, denkers en doeners samenwerken en praten over wat er speelt in Leeuwarden, Fryslân en de wereld ver daarbuiten. IepenUP staat voor ontmoeting en debat, verdieping en verwondering en nodigt ieder die er is ongegeneerd uit zijn of haar steentje bij te dragen. 
https://arcadia.frl/projecten/iepenup/

Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. 
https://theaternadedam.nl/

Foto: Unsplash / Jr Korpa  

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau