Foekje Dillema, ‘de Friese stoomwals’ uit Burum. Eind jaren ’40 verpletterde ze uit het niets haar concurrentie in het internationale hardloopcircuit. In 1950 zou ze als grote kanshebber deelnemen aan het EK in Brussel. Maar daar kwam het niet van: er werd getwijfeld of de razendsnelle plattelandse wel een vrouw was. De net ingevoerde seksetest weigerde ze. Foekje werd voor het leven geschorst. Haar olympische droom in de knop gebroken. Over deze ingrijpende levensgebeurtenis zweeg ze tot aan haar dood. Was dit uit schaamte? Uit trots? Of verzet? Moeten wij dan ook zwijgen?
De voorstelling Foekje is een muzikale, emotionele reconstructie van Foekjes leven. Uiteenlopende personages proberen bloot te leggen wat Foekje ons vandaag te vertellen heeft. Hoe is het om uitgesloten te worden om wie je bent, in de sport en in de maatschappij? En wat zegt haar verhaal over ons, over wie wij zijn?
In gymzalen door heel Fryslân en op Oerol Terschelling vieren we Foekjes explosiviteit, veerkracht en onverzettelijkheid.
Foekje is overwegend Friestalig. Nederlandse ondertiteling is aanwezig
Toegankelijkheid Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving. Klik hier voor meer informatie over de toegankelijkheid van Foekje. Wil je van (één van) de mogelijkheden gebruik maken, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Tryater zet stappen in duurzaamheid en is daarom zuinig met drukwerk. Bij Foekje is het programmaboekje digitaal; je krijgt bij je bezoek dus geen papier meer in handen. Het is een digitaal magazine, met eigenlijk veel meer ruimte voor informatie en verdieping. En voor mooie foto’s en zelfs video’s. Thuis al doorbladeren kan via onderstaande button.
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet. Wil je van (een van) de onderstaande mogelijkheden gebruikmaken bij Foekje, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Let op! Als je laat weten dat je komt, kunnen wij met specifieke wensen rekening houden. Stuur een mailtje naar Hilly Kronemeijer, ook als je vragen hebt over toegankelijkheid en/of meer informatie wilt. Zij helpt je graag verder. We denken graag met je mee over hoe we voor jou theater toegankelijk kunnen maken!
SLECHT TER BEEN
Rolstoelplaatsen beschikbaar: Foekje is rolstoeltoegankelijk.
AUDITIEVE ONDERSTEUNING
Bij Foekje is Roger gehoorondersteuning (Phonak) beschikbaar voor mensen die slechthorend zijn in de vorm van een mobiele ontvanger die fungeert als ringleiding. De Roger gehoorondersteuning is op twee verschillende manieren te gebruiken: – Met je eigen hoortoestel met een T- of MT-stand* en CI (cochleair implantaat) in combinatie met de ontvanger/luisterhulp. – Met een koptelefoon. Wij hebben koptelefoons maar het is ook mogelijk om een eigen koptelefoon (niet draadloos) aan te sluiten.
Tolk Nederlandse gebarentaal: Er is een tolk Nederlandse gebarentaal beschikbaar via smart glasses vanaf 23 april.
*Ringleiding en T- of MT-stand: Een hoortoestel kan uitgerust zijn met een luisterspoelprogramma (T- of MT-stand). Een luisterspoelprogramma verbetert spraakverstaan o.a. in theaters waar een ringleiding geïnstalleerd is. Schakel de T- of MT-stand in en de hoortoestellen ontvangen de signalen van de ringleiding. Neem bij vragen over je hoorapparaat en de aanwezigheid van de T- of MT-stand, contact op met je hoorspecialist.
VISUELE ONDERSTEUNING
Audiodescriptie: Er is audiodescriptie beschikbaar voor mensen die slechtziend of blind zijn vanaf 23 april.
Hulphonden zijn welkom.
ONDERTITELING
Nederlandse ondertiteling is aanwezig.
LANGUAGE NO PROBLEM
English subtitles: available (smart glasses) as from 23 april. Choose the ’ticket + smart glasses’
Ter voorbereiding op de Run of de voorstelling kun je luisteren naar de driedelige podcast Hurddrave mei Foekje. Hoe weerspiegelt het verhaal van Foekje Dillema de strijd voor gendergelijkheid in de sport vandaag de dag? In drie afleveringen spreken we hierover met deskundigen en ervaringsdeskundigen.
Eind jaren ’40 was daar ineens de razendsnelle atlete Foekje Dillema. Omdat ze record na record brak werd er al snel getwijfeld of de plattelandse wel een vrouw was? De net ingevoerde seksetest weigerde ze. Foekje werd voor het leven geschorst. Hoe is het om buitenspel gezet te worden? En hoe vergaat het de Foekjes van nu en die in de toekomst? In drie afleveringen kom je hier meer over te weten. Ondertussen daagt een hardloopcoach je uit om in beweging te komen, zo kun je tijdens het rennen luisteren naar de verhalen; twee vliegen in één klap toch?!
Aflevering 1: Valse Start In deze eerste aflevering kijken we naar hoe en waarom sport is ontstaan en horen we waarom vrouwen pas later begonnen met topsport. We gaan op zoek naar de vraag; kunnen mannen en vrouwen als ‘gelijk’ in topsport gezien worden? En kunnen we sport en de maatschappij überhaupt indelen in man en vrouw?
Aflevering 2: Buitenspel In deze tweede aflevering horen we waarom er aan sportvrouwen en hun prestaties getwijfeld werd. En hoe is het wanneer er openlijk aan je vrouwelijkheid getwijfeld wordt? We horen persoonlijke verhalen en gaan op zoek naar de ontwikkelingen van ‘seksetesten’ in de topsport.
Aflevering 3: Gelijkspel In de laatste aflevering stellen we de vraag of we eigenlijk kunnen streven naar gelijkheid en gendergelijkheid in topsport. En wat betekent de uitspraak ‘there are only two genders’ van Trump voor de Foekjes van nu? We blikken vooruit naar de toekomst en horen welke positieve ontwikkelingen de vrouwensport al heeft doorgemaakt.
De gasten
Danielle Pinedo is sportredacteur bij de NRC. Ze schrijft vooral over sport als sociaal verschijnsel (o.a wekelijkse rubriek De Gelijkmaker). In 2022 won ze met twee collega’s de NSP-prijs voor het beste sportjournalistieke verhaal van het jaar.
Jaike Belfor is actrice en theatermaker, ze speelde o.a. in verschillende voorstellingen van Maastheater. Naast theater is vechtsport haar grote liefde. Ze geeft karate- en zelfverdedigingslessen en workshops in stagefight. Ook is ze zelf actief als MMA-vechter en olympic weightlifter en maakt zij regelmatig gevechtschoreografiën voor films en series.
Foto: Isabel Sanchez Olid
Henk Kraaijenhof is een internationaal bekende atletiektrainer en voormalig bondscoach. Hij was zelf een verdienstelijk 400 meterloper en won onder meer het NK-indoor. Bekend is hij vooral geworden als trainer/coach van onder andere Nelli Cooman en de Jamaicaanse Merlene Ottey en als loopadviseur van ex-voetballer Edgar Davids en oud-tennisster Mary Pierce.
Ella Witjes is Intersekse Ambassadeur en lid van de Raad van Toezicht van NNID. Stichting NNID zet zich sinds 2013 in voor seksediversiteit in het algemeen en intersekse in het bijzonder. Ella is zelf intersekse en met ons deelt ze hoe het is om op te groeien als intersekse persoon. Net als Foekje heeft Ella een grote liefde voor hardlopen.
Agnes Elling is werkzaam bij het Mulier instituut in Utrecht. Het Mulier Instituut is een wetenschappelijk onderzoeksbureau dat zich richt op sport en bewegen. Agnes is een internationaal gerespecteerd onderzoeker op het gebied van sociale ongelijkheid in en door sport. Als hoofd van het cluster Deelname, Inclusie en Gezondheid is zij ook onderdeel van het managementteam.
Concept, interviews en regie: Jannie van der Veen en Eline de Vries Redactioneel advies: Johannes Keekstra Dramaturgisch advies: Nina Thunnissen Montage: Linze Valk Muziek: Wiebe Gotink Voice-over: Lourens van den Akker Stem hardloopcoach: Nynke Heeg Productie: Nina Postma Met dank aan: Jaike Belfor, Ella Witjes, Henk Kraaijenhof, Danielle Pinedo en Agnes Elling
In de voetsporen van Foekje organiseert Tryater op zaterdag 12 april de Foekje Run in de omgeving van Burum.
Burum, de plaats waar Foekje Dillema opgroeide, woonde en haar laatste rustplaats vond. Waar zij op sokken haar eerste meters als hardloopster maakte. De Foekje Run neemt je mee door het Friese woudlandschap met aan de horizon het surreële beeld van grondsatellietstation ‘de Grutte Earen’, maar ook dwars door het dorp. Het startschot voor de Run wordt gegeven door Johannes Kramer, burgemeester van gemeente Noardeast-Fryslân.
Onderweg luister je naar verhalen over de topatlete, de dorpsbewoners van Burum en de omgeving. Ook loop je een uniek rondje over het anders verboden terrein van het grondstation van Burum, kom je langs het monument dat het dorp voor Foekje oprichtte en zal Leeuwarder zanger Sido Martens zijn Ballade voor Foekje ten gehore brengen.
Je kunt kiezen voor hardlopen, maar misschien neem je liever de tijd voor deze ervaring en wil je wandelen. Het kan allebei. Het gaat bij deze Run niet om het behalen van de snelste tijd. Je bepaalt zelf of je onderweg wilt stoppen om de verhalen te beluisteren, maar dat hoeft niet. Als je liever in één keer doorloopt, kan dat ook. Zo kun je op jouw eigen manier in de voetsporen van onze Friese sportheldin Foekje Dillema treden.
De Foekje Run wordt georganiseerd door Tryater in samenwerking met een groep bewoners en betrokkenen uit Burum.
Verhalen In de voetsporen van Foekje Langs de route vind je bordjes met QR-codes om de verhalen te beluisteren. Mocht je op 12 april niet kunnen of de route liever ononderbroken willen lopen, dan kun je op een ander moment de verhalen beluisteren. De bordjes blijven nog tot half juni staan. Je scant de code met je telefoon en je luistert naar wat de bewuste plek je te vertellen heeft. Startpunt voor de route is dorpshuis Toutenburg in Burum.
Podcast: Hurddrave mei Foekje Alvast warmlopen?Ter voorbereiding op de Run kun je luisteren naar de looptraining-podcast Hurddrave mei Foekje die je in 3 afleveringen voorbereidt op de Foekje Run. De afleveringen nemen je met interviews met interessante gasten uit het sportveld mee in de zoektocht naar gelijkheid in de topsport tussen mannen en vrouwen.
Team organisatie Burum: Evelien Oudenampsen, Alicia Talma, Marinus Kroes, Irene van der Let, Gea Douma, Trudy Meijer, Korien Boerema, Emma van der Let, Bolinda Koers en Karin Rinsma.
Voorafgaand aan de voorstelling Foekje op 8 mei kun je interessante gesprekken bijwonen in de kleedkamers van Sportbedrijf Drachten. Er zijn drie sprekers die je meer vertellen over thema’s die ook in de voorstelling zitten.
Zo gaan Frank Koomen en Hugo Tijsmans van de Atletiekunie met je van gedachten wisselen over hoe in de sport om te gaan met vrouwen die een afwijkende hormonale ontwikkeling hebben. Ook blikken ze terug op de tijd van Foekje, de onwetendheid en onbekendheid en de keuzes die toen gemaakt zijn.
Mir Abe Marinus vertelt vanuit het NNID (expertisecentrum seksediversiteit) over wat intersekse nou precies is en wat het betekent om intersekse te zijn.
Sportbedrijf Drachten heeft als slogan ‘Een sportief en vitaal Smallingerland voor iedereen’ Een mooie slogan die ze graag waar willen maken. In dit kleedkamergesprek vertelt Sportbedrijf Drachten hoe zij in de praktijk hieraan werken en inclusief proberen te zijn voor iedereen.
De gesprekken starten om 18.50 uur en duren steeds een kwartier. Je kunt twee rondes mee luisteren en praten en zo rond 19.30 uur ronden we af zodat je op tijd bent bij de voorstelling die om 20.00 uur begint.
Toegang tot de kleedkamergesprekken is gratis maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Geef je daarom hieronder wel even op zodat wij weten dat je komt!
Voorafgaand aan Foekje in Kollum op 21 mei is er een inleiding van Kees Roorda, de schrijver van het stuk. Hij vertelt in deze inleiding over het ontstaan van de voorstelling en waarom hij het belangrijk vond dat deze voorstelling over Foekje er moest komen. Wat heeft het verhaal van Foekje Dillema ons te vertellen vandaag de dag?
Ook aanwezig zijn Yke Bremer en Pieter Anco de Vries, zij waren dorpsgenoten van Foekje Dillema en hebben nog gymles van haar gehad. Zij vertellen over hun herinneringen aan Foekje.
De inleiding is van 19.00-19.30 uur in De Colle aan de Gerrit Bleekerstraat 3 in Kollum (tegenover de sporthal). De voorstelling start om 20.00 uur en de zaal gaat rond 19.50 uur open.
De inleiding is gratis bij te wonen voor mensen die een kaartje voor Foekje hebben gekocht. We willen wel graag weten hoeveel publiek we kunnen verwachten. Wil je erbij zijn? Geef je dan op via onderstaand formulier.
spel Lourens van den Akker, Nynke Heeg, Caroline Mgata, Stijn Schootstra |
slagwerk Julia Ramos |
regie Jos van Kan |
tekst Kees Roorda |
muziek Wiebe Gotink |
choreografie Andrea Beugger |
loopcoach Rutger Wagenaar |
vormgeving Jan Ros |
kostuumontwerp Mathilde van der Hoop |
dramaturgie Nina Thunnissen |
vertaling Peter Sijbenga |
lichtontwerp Bart Schurer |
geluidsontwerp Gido Bamboe |
regieassistent Romke Gabe Draaijer |
campagnebeeld Tryntsje Nauta |
mede mogelijk gemaakt door Leeuwarder Ondernemers Fonds, FB Oranjewoud en JM Fonds |
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.