Loading...
De Eik was hier
6+ 3 apr T/M 27 okt’23

De Eik was hier

Een muzikale safari op het schoolplein

Een muzikale safari op het schoolplein

We zien het niet altijd, maar de natuur is overal om ons heen. Denk maar eens aan de houten potloden in je klas, kriebelbeestjes onder het plein en de oude eikenboom bij school. Heb je hem wel eens goed bekeken?  

Omdat ze zeggen dat Eik ziek is, komt Johan Snipper hem kappen. Want hoewel de Eik al meer dan honderd jaar op dezelfde plek staat, moet je soms snoeien om te laten groeien. Tenminste, dat zegt Johan’s baas. Maar na ontmoetingen met een kwaaie Gaai, een vrolijke sombere honingzwam, en een beteuterde worm, begint Johan Snipper hier steeds meer aan te twijfelen… Moet hij de Eik kappen of juist redden van zijn ondergang?

In deze muzikale theatervoorstelling gaan leerlingen op ontdekkingsreis op de vierkante meter. Met de klas en het schoolplein als decor maken zij kennis met de schoonheid én kwetsbaarheid van hun omgeving. Inspiratiebron voor De Eik was hier is het populaire gelijknamige boek van Bibi Dumon Tak.

In samenwerking met Het Houten Huis en Peergroup
Uitgeverij boek: Em. Querido’s Uitgeverij, onderdeel van Singel Uitgevers B.V.

De Eik was hier (6+) is te zien op basisscholen rondom in Fryslân en op 26 oktober om 12.00 uur en 14.15 uur & 27 oktober om 11.15 uur en 13.45 uur bij Stadschouwburg De Harmonie in het kader van Jeugdtheaterfestival Het Avontuur 2023. Speciaal voor deze week worden er extra kinderactiviteiten rondom de voorstelling georganiseerd.  


Informatie en boeken

  • Leeftijd: 6+, groep 3 en 4
  • Speelperiode: 11 september t/m 27 oktober 2023
  • Kosten: € 195 per voorstelling en € 335 bij twee voorstellingen op dezelfde dag en locatie

  • Locatie: Bij school, vanaf het schoolplein
  • Duur voorstelling: 60 min.
  • Taal: Nederlands of Frysk

Vragen over boekingen?

Het lesmateriaal
Het lesmateriaal bestaat uit een inschuifbare boom, vier ophangvellen (de lessen), een handleiding en een poster. Dit lesmateriaal biedt je de gelegenheid om na de voorstelling nog verder te gaan op de thematiek van de voorstelling. De lessen richten zich met name op het ‘inleven/bewustzijn van de natuur’ en dan met name op de biotoop van een boom (eik). Dit doen we door middel van de kracht van de verbeelding. Door een creatief proces aan te gaan zorgen we ervoor dat de leerlingen de voorstelling nog lang bij zal blijven.

Klik hier voor de Nederlandstalige versie van de lessen.

Protestlied ‘Kappen met kappen’
Aan het einde van de voorstelling wordt er een protestlied gezongen. Het zou erg leuk zijn als de kinderen het lied van tevoren al eens hebben geoefend. Klik hier voor de online karaokeversie.

Delen is lief
Wij zijn natuurlijk erg benieuwd hoe jouw leerlingen deze voorstelling en het lesmateriaal hebben ervaren. Dus heb je een foto gemaakt van bijvoorbeeld de teken- of theateropdracht? Deel het met ons! Reacties, foto’s en filmpjes mag je mailen naar s.jansma@tryater.nl Geef daarbij even aan of wij het mogen delen. Plaats je wat op socials? Tag dan vooral Tryater!

Credits

Aukje Schaafsma
Wessel de Vries
Gerwin de Vries
concept en regie Aukje Schaafsma | tekst Wessel de Vries | spel Gerwin de Vries | geluidsontwerp Laurens van der Meulen | scenografie Sarah Nixon | educatie Sytse Jansma, Jannie van der Veen | campagnebeeld Tryntsje Nauta | scènefotografie Niels Knelis Meijer |

De Eik was hier

 

Lesmateriaal

Lees meer

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau