Loading...

Cross-over Muziek & Theater

22 05 2024

Op woansdei 19 juny organisearje Tryater, Keunstwurk en OMF in ynspirearjend programma oer hoe muzyk en teäter mei inoar te ferbinen.   

Het programma is voor besturen van muziek- en toneelverenigingen, regisseurs en dirigenten.
Friesland heeft een groot verenigingsleven bestaande uit zowel toneel- als muziekverenigingen. De cross-over tussen beide disciplines komt al steeds vaker voor. Iepenloftspullen met live-orkesten, muziekavonden met een theatraal karakter of locatievoorstellingen met live- muzikanten.   

Hoe komst ta in fernijend idee om muzyk en teäter mei elkoar te ferbinen? Hoe begjinst in gearwurking tusken meardere ferienings? En hoe pakst in ûntwikkelproses oan?     

In tal ferienings en inisjativen prate dy by oer harren eigen wurkwize en ynspirearjende projekten 

Iepenloftspul Wijckel vertelt over de inspirerende samenwerking tussen de muziek en toneelvereniging én het koor. 
Harmonie Weidum vertelt over hoe ze noodgedwongen, met succes, een creatievere insteek hebben gekozen voor hun vereniging.   
Big Band Fryslân nodigt je uit mee te denken over de opstartfase van hun plan en de bijbehorende uitdagingen. 
Survento Fanfare festival laat zien dat een festival om meer kan draaien dan alleen muziek.  
Tot slot vertelt één van de regisseurs van Fanfare over de totstandkoming van het drieluik, waar deze voorstelling de afsluiter van is.   

  • Datum: Woansdei 19 juny
  • 17.00-19.30: Programma en diner
  • 20.00-21.45: Foarstelling Fanfare
  • Kosten: € 45,-, ynklusyf 3-gongen diner en foarstellingsbesyk Fanfare
  • Lokaasje: Paviljoen it Krûswetter | Skrinserdyk 10 | 8835 XE | Easterlittens  
  • Oanmelde: n.postma@tryater.nl

Meer informatie over de initiatieven

Iepenloftspul Wijckel – Marten Deinum, Jetske Wierda en Elske Woudstra  
In 2022 organiseerde Stichting Mei en foar elkoar een heus Iepenloftspul, genaamd ‘de Bile yn Wicklewood’, in Wijckel. Een samenwerking tussen Fanfare Melodia, Toanielferiening de Bargebeck en Zanggroep Samar. Marten, Jetske, en Elske vertellen over hoe deze samenwerking tot stand gekomen is, tegen welke uitdagingen ze aanliepen en hoe het project (onbewust) bijgedragen heeft aan een bloeiend verenigingsleven in Wijckel.  

Harmonie Weidum – Janneke de Boer 
In 2012 ging de vereniging bijna failliet; Er moest iets gebeuren en veranderen. Er werd gekozen voor een minder traditionele manier van met elkaar muziek maken. Er werd gehoor gegeven aan ideeën vanuit de leden van de vereniging. En zo wist Harmonie Weidum binnen een paar jaar weer een gezonde vereniging te worden. Er werden allerlei inspirerende projecten ontwikkeld zoals een familievoorstelling, songfestival, poppenvoorstelling of een film. Op dit moment denken ze na over hoe ze wat meer bedrijfsmatiger kunnen functioneren om de vereniging gezond te houden. Janneke de Boer (voorzitter) neemt je mee in deze ontwikkeling.  
 

Big Band Fryslân – Nanko Brattinga  
Big Band Fryslân bestaat in 2025 50 jaar. Hiervoor is het idee ontstaan om niet alleen een concert te organiseren maar dit jubileumjaar uit te pakken met een vernieuwend concert. Waarbij het niet alleen om muziek gaat maar het publiek ook aan het denken gezet wordt vanuit maatschappelijk relevante thematiek. Alle bandleden hebben antwoord gegeven op de vraag ‘Wat betekent de band voor jou?’ en de antwoorden daarop zijn leidend. Op dit moment zijn er veel ideeën, maar is de Big Band nog op zoek naar de juiste vorm. Nanko (bestuurslid) neemt je mee in het ontstaan van het idee en het bijbehorende proces. Daarna volgt een uitnodiging om mee te denken in het vinden van de juiste vorm en het zetten van de volgende stap. 
 

Survento Fanfare Festival – Hans Postma 
Tijdens concoursen en kampioenschappen wordt vaak het onderste uit de kan gehaald wat betreft muzikaliteit en kwaliteit. Bij Survento Festival worden verenigingen juist uitgedaagd in creativiteit en staat de wisselwerking tussen muzikanten en publiek centraal. Hierbij wordt de cross- over opgezocht met andere disciplines. Hans Postma (voorzitter en oprichter) verteld over de totstandkoming en de meerwaarde van interdisciplinair muziek maken.
 

Over de voorstelling Fanfare
In de grote locatievoorstelling Fanfare maak je kennis met de leden van een muziekvereniging in een klein dorp, die – ondanks alles en wat er ook gebeurt – iedere dinsdagavond samenkomen om te repeteren. Een percussioniste die thuis ontvlucht, een trompettist die eeuwig op zoek is naar verbinding, en een saxofoonspeelster die zich afvraagt hoe lang ze nog zal blijven blazen. Ondertussen probeert de dirigente iedereen zo mooi mogelijk te laten klinken, want wat er ook gebeurt en hoe hard de wind ook waait: de fanfare speelt altijd door.  
Fanfare is een poëtische en humoristische vertelling over de leden van een fanfare. Over uiteenlopende mensen die op zoek zijn naar harmonie in zichzelf en met elkaar, maar dat lang niet altijd kunnen vinden.
 

Nieuws

03 07 2024

Tryater blijft in Culturele Basisinfrastructuur

Woensdag 3 juli kwam het landelijk advies van de Raad voor Cultuur, voor de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) 2025-2028. Geadviseerd wordt…

Drie vrouwen zijn in gesprek rondom een tafel 25 05 2024

Afstudeervoorstelling Alysha Meijboom – MIRA NOS

Wat als je je tussen twee werelden begeeft? Wie bepaalt wat zwart of wit is? En welke essentie van ons…

07 05 2024

Wil je meer spelen, ontdekken en leren?

Speel je graag en ben je als amateurspeler op zoek naar meer verdieping in je spel? Dan is dit een…

07 05 2024

Deel je herinnering uit 60 jaar Tryater!

Opgericht in 1965, bestaan we in 2025 alweer 60 jaar. Zes decennia van groei, knokken en plezier maken. Maar vooral…

Campagnebeeld voorstelling Anwar en de Wolf 22 04 2024

Jeugd & Jongeren brochure 2024/2025

De Jeugd & Jongeren brochure 2024/2025 is op de mat gevallen bij scholen, partners en alle andere geïnteresseerden. Deze gloednieuwe…

10 04 2024

Wil jij meer weten over de toegankelijkheid van onze voorstelling Fanfare?

Kom dan naar onze bijeenkomst op 17 en 18 april. Van 14.00 – 15.30 uur ben je van harte welkom…

26 02 2024

Tryater presenteert intieme podcast over fanfare

Na De Fanfaremonologen komt Fries theatergezelschap Tryater met nóg een audioproject: De Fanfarepodcast. In drie afleveringen presenteert maker Eline van…

16 02 2024

Tryater Rûnom schrijverspodium met monologenpodcast 

Fanfaremonologen bij Fanfare-drieluik  Een bijzondere expositie is donderdagavond 15 februari in ons gebouw geopend. Elf portretten van Friese fanfaremuzikanten, voorzien…

31 01 2024

Voorjaarsvakantie in Stadsschouwburg De Harmonie. Wij doen mee! 

Op zaterdag 17 en zondag 18 februari om 14.00 uur en 16.00 uur is de beweeglijke, bijna tekstloze jeugdvoorstelling Groeigraach…

Foto van de jongeren theaterdag 31 01 2024

Tryater een weekend vol van jongerentheater

Jongeren die interesse hebben in theater(maken) halen zondag 11 februari hun hart op in het gebouw van Tryater in Leeuwarden.…

Archief

Blijf
op de
hoogte

Kijk ook
op onze
socials

Geef een
bezoek aan
Tryater cadeau