Wereldburgers van de Voorstreek

Een wereld aan accenten in één straat

Archief
Zaterdagavond, 16 juni, tijdens onze laatste voorstelling zal PodiumTV  de voorsteling ‘live-streamen’. Het is te zien via www.lc.nl 

In goed overleg met de organisatie van Oerol is besloten om de voorstelling te blijven spelen op de plek waar ‘ie het meest tot z’n recht komt, namelijk op de Voorstreek in Leeuwarden.

Een wereld aan accenten in één straat

Wat vertellen de ondernemers van de Voorstreek over het Leeuwarden van 2018? Ira Judkovskaja (theatermaker en artistiek directeur bij Tryater) en Kirsten van Santen (cultureel antropoloog en journalist bij de Leeuwarder Courant) deden hun boodschappen bij een Koerdische supermarkt. Lieten hun haren invlechten bij een Afrikaanse salon. Aten koekjes in een Russische supermarkt. Stelden vragen. Kregen uiteindelijk de échte verhalen te horen vanachter de toonbanken aan de Leeuwarder Voorstreek. Geïnspireerd door de bewoners en hun verhalen maakte Tryater de voorstelling Wereldburgers van de Voorstreek.

Deze muzikale voorstelling  gaat over de wereld van nu, over het Europa van nu, over het Leeuwarden van nu. Het is de taal van deze straat, het zijn de verhalen van de winkeliers uit deze straat die het beeld bepalen: het is een nieuwe wereld voor veel stadsgenoten. Wereldburgers van de Voorstreek opent de deur naar deze nieuwe wereld in onze stad.

De voorstelling
Raymond, geboren en getogen Leeuwarder, loopt na een avondje stappen over de Voorstreek. De Voorstreek, een straat die iedereen kent: met een snackbar en een pizzeria waar je soms een hap haalt, en met vage winkels waar je nooit komt. Het is laat, de schemering en de alcoholroes nemen het over en Raymond belandt in situaties die niet van hem zijn. Ineens is hij de klant die een pyjama voor zijn overleden vader koopt; even later spreekt hij een nuchtere winkelier die in reïncarnatie gelooft. Raymond maakt een trip en krijgt zo toegang tot het ware gezicht van de Voorstreek. Het is een werkelijkheid van dromen, hopen, mysteries, onvergetelijke oneliners en absurde situaties.
De situaties in Wereldburgers van de Voorstreek zijn niet verzonnen. Er wordt gespeeld met de rijkdom aan dialecten en accenten van de straat. En waar woorden tekort schieten, neemt muziek het over.

Stap in deze magisch-realistische reis en ontdek samen met ons de wereld om ons heen.

Transmediale samenwerking
Ira en Kirsten realiseerden zich dat de wereld zich ontvouwt recht onder onze neus. De wereld in een straat. Een straat vol verhalen, een wereld aan verhalen. Nieuwsgierig gingen zij met deze verhalen aan de slag. Ieder vanuit z’n eigen professie. Het heeft geresulteerd in een transmediaal project: Tryater maakt een voorstelling, de Leeuwarder Courant bundelt de verhalen van de bewoners en de beschouwingen op de Voorstreek in een LC-bijlage, die uitkomt op 21 april. Filmpjes en podcasts zijn vanaf dan te bekijken op wereldburgersvandevoorstreek.nl.

Speeldata
Omdat de voorstellingen van Wereldburgers van de Voorstreek van 25 april t/m 26 mei snel uitverkocht raakten, zijn er extra voorstellingen in juni. Ook deze extra voorstellingen zijn inmiddels allemaal uitverkocht. De voorstelling is te zien op locatie op de Voorstreek (voormalige Bever winkel).

Bekijk hier het dossier van de Leeuwarder Courant over Wereldburgers van de Voorstreek

Credits

Ira Judkovskaja | Aukje Schaafsma (co-regie) | Beppe Costa | Nynke Heeg, Beppe Costa, Raymond Muller en Tamara Schoppert | Linda Eijssen | Koos de Vries |

Pers

"Wereldburgers van de Voorstreek: "Sjen nei elkoar""

— Omrop Fryslân 3 mei 2018

"De Voorstreek in de etalage"

— De Moanne 1 mei 2018

"'Iepen Mienskip'in Friese winkelstraat"

— Theaterkrant 28 april 2018

"'Wereldburgers' verbreedt je blik"

— Leeuwarder Courant 30 april 2018

"Ferwûndere winkelje op Voorstreek"

— Friesch Dagblad 30 april 2018

"Dossier: Wereldburgers van de Voorstreek"

— Leeuwarder Courant

"De wereld achter Voorstreek 6"

— Leeuwarder Courant 16 april 2018

"Ruw - column Jantien de Boer"

— Leeuwarder Courant 17 maart 2018

"Fufu - column Kirsten van Santen"

— Leeuwarder Courant 23 maart 2018