Raze om protters

Wanneer de maat vol is.

Archief
Als niemand naar je luistert en niemand je ziet, hoe houd je je dan staande?

Als je steeds maar het gevoel krijgt dat niemand je hoort en niemand je ziet, terwijl je zo je best doet om erbij te horen, hoe houd je je dan staande..?

Het overkomt Doede (Raymond Muller), een jongen met een lichte verstandelijke beperking, wanneer er veel verandert in zijn leven. Sinds een paar weken zit hij noodgedwongen thuis bij zijn moeder (Aly Bruinsma), die ook verzorging nodig heeft. Hij is ontslagen omdat hij per ongeluk zijn ontembare liefde voor Elske DeWall te uitbundig uitte, terwijl zijn vrienden dit juist zo toejuichten. Er lijkt hierdoor geen plek meer te zijn voor hem in de maatschappij.

Hulp krijgt hij van instanties, maar hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe hard hij ook probeert, Doede krijgt maar geen vat op hoe het dan wél hoort. Als klap op de vuurpijl dreigt ook zijn geliefde duivenhobby voor hem te duur te worden. Hij begrijpt het niet; hij doet zó zijn best, waarom wordt dat niet gezien? In plaats van bij de pakken neer te zitten, komt Doede in actie en eist een podium. De maat is vol.

Laat je gijzelen door Doede
In deze aandoenlijke theatervoorstelling word je gegijzeld door Doede – maar maak je geen zorgen, hij heeft geen kwaad in de zin. Hij wil alleen maar heel graag dat je even luistert -. Hij neemt je mee in zijn wereld, in zijn dromen, langs de paden van zijn onvrede, eenzaamheid en verlangens. Kun jij hem horen?

In Raze om protters zet Eelco Venema actuele, maatschappelijke vraagstukken rondom zorg, participatie, inclusiviteit, zingeving en eenzaamheid om in een tragikomisch schouwspel tussen vier spelers, waarbij hij met humor en empathie de soms schrijnende werkelijkheden aan het licht brengt.

Eelco Venema is bij Tryater bekend als speler, maar intussen heeft hij ook een heel aantal stukken geschreven.Rooftop Memories, dat te zien was in Theater Bellevue in Amsterdam, was van zijn hand. Een paar jaar geleden schreef hij mee aan Liwwadder uitvoering van Discopigs, meer recentelijk schreef hij So happy together. Verder schreef Eelco mee aan Wie overleeft de grutto en Dorp Europa.


 

Lees hier ons tijdschrift van september 2019 over Raze om protters!

FOTO’S (c) BAS DE BROUWER

Credits

Eelco Venema | Eelco Venema | Aly Bruinsma, Olympia Kotopoulos, Raymond Muller, Mads Wittermans | Trieneke Verbeek | Marieke Veenstra | Snoet & Smoel | Koos de Vries | Jan Bruinsma | Gerard Jorna, Sigrid Jonker, Bart Schurer, Ben Vrielink | Arjan Hut | Richard Toepoel en Pieter-Frans Flameling | Lourens van den Akker |
Eelco_Venema Eelco Venema | Tekst & regy
Raymond_Muller Raymond Muller | Doede Peterson
Aly_Bruinsma Aly Bruinsma | Jet Peterson (mem fan Doede)
Mads_Wittermans Mads Wittermans | Rikkert Schuil (Sosjaal wurker)
Olympia_Kotopoulos Olympia Kotopoulos | Zoë (thúshelp)

Pers

"Doede schreeuwt om aandacht"

— Leeuwarder Courant 3-10-2019

""Lichtvoetig, humoristisch en aangrijpend tegelijk""

— Theaterkrant 7-10-2019

"'Raze om protters': skreau om aandacht"

— De Moanne 7-10-2019

"Razend troch de wrâld fan Doede"

— Friesch Dagblad 7-10-2019

"Raze om protters: "Ik wol dat jimme nei my harkje!""

— Omrop Fryslân 3-10-2019

"Tusken realisme en freakshow"

— Leeuwarder Courant 7-10-2019

"Echte aandacht eisen in 'Raze om protters'"

— Friesch Dagblad 2-10-2019

Meer Tryater

Onder de titel Tryater Rûnom organiseert Tryater verschillende activiteiten om haar voorstellingen heen. We zoeken de mensen door heel Friesland op om van gedachten te wisselen, te vertellen over of actief aan de gang te gaan met onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken. We werken daarbij samen met onder andere lokale instellingen en initiatieven, experts, theatermakers, mensen uit het onderwijs, ervaringsdeskundigen, overheden en toneelverenigingen.
Ook rondom Raze om protters zijn tal van activiteiten georganiseerd, die aansluiten op het thema van de voorstelling. Onderstaande activiteiten zijn ondertussen bekend:

8 nov. Nagesprek in MFC It Maskelyn in Hurdegaryp
12 nov. Schrijfworkshop >> Klik hier voor meer informatie en aanmelding.
15 nov. Verhalenavond
16 nov. Nagesprek in Doarpshûs in Achlum.
24 nov. Aan Tafel met ‘3 perspectieven-menu’ Lewinski Sneek >> Klik hier voor meer informatie en reservering.
3 dec. Nagesprek in De Harmonie in Leeuwarden
4 dec. Pakjesavond Theater Sneek

Voor meer informatie over Tryater Rûnom en bovenstaand programma, kun je contact opnemen met Jojanneke Braam: j.braam@tryater.nl

Andere voorstellingen

Tryater Rûnom ‘Aan Tafel’ bij Lewinski

Tryater Rûnom: Schrijven met en voor vergeten groep