It gelok fan Fryslân

Een avontuurlijke audio-wandeltocht die de zintuigen opent en laat ervaren waar Fryslân gelukkig van wordt

Bestel tickets
It gelok fan Fryslân nog te beleven op 11 en 12 september in Wijnaldum, 18 en 19 september in Reduzum en 25 en 26 september in Kollum!

In de zomer van 2020 vroeg Tryater inwoners van Fryslân wat hen gelukkig maakt. De antwoorden die we van jong en oud kregen zijn verzameld en verwerkt tot een groot geluksgedicht. Aan de hand van dit gedicht creëren we een verrassende poëtische én visuele ervaring op locatie. Ga mee op reis in onze zoektocht naar geluk.

Per dorp wordt een unieke route gecreëerd. Terwijl je luistert naar het gedicht, wandel je langs bijzondere plekken en objecten die je uitnodigen om met andere ogen naar jezelf en je omgeving te kijken. De route is voor mensen uit het dorp, maar ook voor iedereen van ver daarbuiten. Elke week een andere route, elke week een andere ervaring. Want het geluk van Eastermar is anders dan het geluk van Jorwert of Wyckel. It gelok fan Fryslân is een poëtische confrontatie met geluk.

Lit dy meistreame op in weach fan wurden

 


It gelok fan Fryslân strijkt nog neer in de volgende plaatsen:

11 en 12 september 2021: Wijnaldum
18 en 19 september 2021: Reduzum
25 en 26 september 2021: Kollum (route ook geschikt voor minder validen)


In 2020 was It gelok fan Fryslân al in:

29 en 30 augustus: Marsum
* (Luister hier naar een stukje van het Marsumer geluksgedicht)
5 en 6 september: Jorwert
* (Luister hier naar een stukje van het Jorwerter geluksgedicht)
12 en 13 september: Koarnjum
* (Luister hier naar een stukje van het Koarnjummer geluksgedicht)
19 en 20 september: Feanwâlden
* (Luister hier naar een stukje van het Feanwâldster geluksgedicht)
26 en 27 september: Wommels
* (Luister hier naar een stukje van het Wommelser geluksgedicht)
3 en 4 oktober: Eastermar
* (Luister hier naar een stukje van het Eastermarder geluksgedicht)
10 en 11 oktober: Wijckel
*
(Luister hier naar een stukje van het Wijckelder geluksgedicht)


Coronaproof
It gelok fan Fryslân is coronaproof ontwikkeld. Tryater volgt de richtlijnen van het RIVM. Je hebt geen coronatest of vaccinatiebewijs nodig. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per voorstelling.

Zo werkt het
Je krijgt van ons bij de start een telefoon waarmee je de route kunt lopen. Wij zorgen ervoor dat alles goed werkt voordat je op pad gaat. Aan het einde van de tocht lever je de telefoon weer bij ons in.

Je loopt de tocht individueel. Om de twee minuten start de volgende deelnemer. Kom je met z’n tweeën of meer, koop dan kaarten voor dezelfde starttijd. Je loopt dan nog steeds individueel maar wel vlak voor- of na-elkaar

Zelf meenemen

– een koptelefoon of oortjes
(voor het geval je die niet hebt, hebben wij een aantal koptelefoons te leen)

Toegankelijkheid
In Kollum (25 en 26 september) is de route geschikt voor minder validen.  Maar, de route is meer dan 3 kilometer lang. Voor mensen die minder goed ter been zijn of met een rollator lopen is de wandeling waarschijnlijk minder geschikt. Wil je een rolstoelplaats reserveren of meer weten over de mogelijkheden voor minder validen, mail dan je vraag naar kaarten@tryater.nl. Liever telefonisch overleggen? Mail dan je telefoonnummer, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Taal
It gelok fan Fryslân is grotendeels Friestalig maar deze theatrale wandeling is ook te volgen als je niet-Friestalig bent. We nodigen je uit om je zintuigen open te zetten. Na afloop van de wandeling ontvang je een aandenken waarop je delen van het geluksgedicht kunt nalezen in het Nederlands


* Start tussen 13.00 en 16.00 uur
* Per startgroep zijn er maximaal 10 deelnemers
* Reserveren is noodzakelijk. Reserveer kaarten voor een starttijd naar keuze
* De wandeling duurt ongeveer een uur. Met instructie vooraf en napraten achteraf ben je ongeveer 1,5 uur onderweg.
* Er zijn geen toiletten, zowel niet bij start en finish als onderweg
* Entreeprijzen: € 15 (regulier), € 13,50 (Freonen), € 10 (12 t/m 18 jr)

It gelok fan Fryslân is een vierjarig project van Tryater van theatermakers Aukje Schaafsma en Karel Hermans: ze onderzoeken hoe het kan dat Fryslân de gelukkigste provincie van Nederland is. Elk jaar duiken we op in andere plaats en in een andere vorm. Elke keer spelen de inwoners van Fryslân een belangrijke rol.

Dit eerste deel vormt de aftrap van het vierjarige project en is tegelijk het eerste project onder de artistiek leider Tatiana Pratley.

Credits

Tatiana Pratley, Aukje Schaafsma, Karel Hermans | de mienskip, Sytse Jansma (gedicht) | Nynke Heeg | Brecht Wassenaar (Marsum), Ekko de Bakker (Jorwert), Raymond Muller (Koarnjum), Willy van Assen (Feanwâlden), Trieneke Verbeek (Wommels), Sjoerd Blom (Eastermar), Romke Gabe Draaijer (Wikel), Janneke de Haan (Reduzum), Eline de Vries (Kollum), , Tamara Schoppert (Winaam) | Peter Sijbenga | Eva Koopmans | Fries Sociaal Planbureau |

Pers

"In al zijn eenvoud weet 'It Gelok fan Fryslân' de toeschouwer absoluut te beroeren. Het luisteren naar de stroom van humoristische, diepzinnige en soms ontroerende geluksbelevingen, heeft een haast louterend effect."

— Moanne 1-9-2020

"Tryater heeft met een technisch perfect uitgevoerde 'It gelok fan Fryslân' de zoektocht ingezet naar hoe het komt dat de Friezen het gelukkigst zijn."

— Friesch Dagblad 31-8-2020

"'It gelok fan Fryslân' is een fraaie samensmelting van locatietheater en een gemeenschap die trots is op het dorp. Pratley en haar team zijn erin geslaagd die twee aan elkaar te verbinden."

— Leeuwarder Courant 31-8-2020

"Fries geluk in een pittoresk dorpje"

— Theaterkrant 30-8-2020

"Tryater op zoek naar het Friese geluk"

— Friesch Dagblad 28-8-2020

"Tryater op zoek naar het geluk van Friesland"

— Leeuwarder Courant 19-6-2020