Openingsweekend LF2018 – 26 en 27 januari 2018

Zonder jou kunnen we niet beginnen

Archief
Op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari wordt Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018) officieel geopend. En hoe!

Een weekend lang is in de provincie van alles te beleven. Eén blauwe vilten jas, tientallen Friese paarden, honderden verhalen en meer dan duizend muzikanten. Ons landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd!

Het Openingsweekend wordt vormgegeven door Tryater onder de artistieke leiding van Ira Judkovskaja. Zij beschrijft het uitgangspunt als volgt: “We verbeelden onze droom van iepen mienskip.
Wanneer heeft die open samenleving een kans? Als het ons lukt om naar elkaar te luisteren. En dat is precies wat we gaan doen. Door onze verhalen, in alle breedte van onze cultuur, met elkaar te delen. En door met elkaar muziek te maken. Want als er iets is dat mensen verbindt en leert naar elkaar te luisteren, dan is het muziek.”

Programma vrijdag 26 januari – heel Fryslân

12:00 SjONG
Het Culturele Hoofdstadjaar wordt samen met Friese basisscholen muzikaal ingeluid. Stipt om 12.00 uur zingen de kinderen Seis oere thús – het LF2018-lied van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma – en verspreiden de scholen een filmpje met #2018begjint via Facebook.

19:00-22:00 2018verhalen
Heel Fryslân ontmoet elkaar in winterwarme sferen. Bijna alle 100 musea zijn geopend en heel veel particulieren openen hun deuren: skûtsjesilers, burgemeesters, caféhouders en de buurvrouw vertellen op deze avond een bijzonder verhaal. Terug naar de ‘winterjûnenocht’.

Aanmelden als verhalenverteller? klik hier

Programma zaterdag 27 januari – Leeuwarden

13:00-15:00 Kijk eens wat ik kan
Zaterdag zoomen we in op de stad Leeuwarden en loop je zowel binnen als buiten dwars door impressies van het hele jaarprogramma 2018. Leeuwarder kinderen trappen zaterdagmiddag af met ‘Kijk eens wat ik kan’ in het kader van het Adje Lambertz-project, één van de hoofdprojecten van LF2018. In de winkelcentra van Leeuwarden verrassen zij winkelend publiek met hun kunsten.

19:00-21:00 2018previews Het gonst door de stad. De winkels zijn open. Zo’n 60 projecten geven een voorproefje tijdens de 2018previews. Bezoekers worden tussen 19.00 en 21.00 uur bij de Leeuwarder stadspoorten begroet door de Friese paarden van Stormruiter. Lân fan Taal, in OBE en Tresoar, verwondert ons over de rijkdom van meertalig samenleven. Het Oranjewoud Festival zorgt voor prachtige muziek door topmusici, 8ste dag inspireert het publiek met hun kilometerlange fluisterlijn en tientallen mienskipsprojecten presenteren zich. Leeuwarders, Friezen, bezoekers vanuit heel Nederland en van ver daarbuiten worden meegenomen in de belevenis van het jaar. Klik hierop de kaart voor een mooi overzicht van alle projecten die mee doen en waar je ze kunt vinden!

21:15-22:15 De opening
Vanaf 21.15 uur komen alle mensen samen op de drie pleinen (Gouverneursplein, Oldehoofsterkerkhof en het Wilhelminaplein) onder 20 meter hoge replica’s van de Oldehove-toren. Met honderden muzikanten op de daken, torens en balkons en meer dan duizend koorleden vormen de drie pleinen één groot orkest. Er zijn optredens van onder andere Nynke Laverman, Piter Wilkens, rapper KUÒ, Lucette van den Berg, Shaza Hayek, het Noord Nederlands Orkest, Pasveerkorps Leeuwarden en vele anderen.
Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de opening en verrichten samen met de kinderen die meespelen in het openingsspektakel, de officiële openingshandeling.

22:15 Klokken in de hele provincie luiden het culturele jaar in.
Afterparty met live muziek in De Koperen Tuin, Neushoorn en Schaaf City geprogrammeerd door Welcome to the Village.


Vanaf 21.35 uur presenteert AVROTROS op NPO 1 de opening van Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Tijdens het weekend zullen ook een groot aantal LF2018-projecten hun première beleven, zoals de voorstelling over Marijke Muoi in de Leeuwarder Grote Kerk, Phantom Limb: Art beyond Escher in het Fries Museum, Beyond Dada & De Stijl Part 1 in Dr8888, en Het Grote Grutto Theater in Natuurmuseum Fryslân.

Het hele jaarprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is te vinden op de website van LF2018. Hier vind je ook informatie over de kaartverkoop van de verschillende projecten, de bereikbaarheid en veelgestelde vragen.


Credits

Artistiek team Tryater: Ira Judkovskaja, Tatiana Pratley, Janneke de Haan, Inés Sauer, Peter Sijbenga, Jan Ros, Linda Eijssen, Sytze Pruiksma en Nynke Laverman, Koos de Vries, Mr. Beam en verder werken koren, brassbands, fanfares, orkesten, dansgroepen, SjONG, Museum Federatie Fryslân, Kunstkade en vele, vele anderen mee aan Het Openingsweekend.

 

Pers

"Van Oudemirdum tot op Ameland: 'De Avond van 2018 Verhalen'"

— Leeuwarder Courant 23 januari 2018

"Zangers los bij eerste repetitie LF2018"

— Friesch Dagblad 15 januari 2018

"Paar honderd kelen repeteren alvast voor 'Seis oere thús'"

— Leeuwarder Courant 15 januari 2018

"Jiddisch, Arabisch en Fries op openingsavond LF2018"

— Leeuwarder Courant 13 januari 2018

"Veel, heel veel vertellers gezocht"

— Leeuwarder Courant 27 november 2017

"Broeden op de 2018 ouverture"

— Leeuwarder Courant 24-6-2017

Meer Tryater

Seis oere thús
In opdracht van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad schreef Nynke Laverman samen met Sytze Pruiksma het LF2018-lied Seis oere thús. Ze zal het lied op 27 januari, als slot van de officiële opening, live uitvoeren. In het lied roepen de vertrouwde kerkklokken, die je als kindvertelden dat je thuis moest komen om te eten, nu iedereen op om ‘zijn tanden in een nieuwe tijd te zetten’; en de blik te richten op de toekomst.

Seis oere thús

Kom dyn nêst út jonge
It nêst waarm fan ferline
Skuor iepen de gerdinen
Spring derút de dei is nij
Hearst de klokken
De takomst ropt om dy

Mei juster achterop
Hast altyd tsjin ’e wyn yn
Doar dysels opnij te finen
Flean dyn eigen skaad foarby
En fluitsje
Fluitsje dy wer nij

En de klokken se sjonge
Se sjonge foar ús
Seis oere thús
Seis oere thús
En de klokken se sjonge
Allinne foar ús
Flean de wrâld yn myn jonge
Seis oere thús