Recensie Bingo: een parel van een voorstelling over armoede
01 02 2023De voorstelling Bingo met Tamara Schoppert gaat in de reprise. Mooi! Bingo is een parel van een voorstelling. Over armoede.
Ze komt te laat binnen. Tine, de vrouw die de balletjes van de bingo moet laten rollen. En ze neemt het publiek meteen mee in haar verontschuldiging. Dat haar moeder pas overleden is. Dat ze de tijd vergeten was toen ze net nog even het ouderlijk huis bezocht. Hoe kaal en armoedig haar moeder eigenlijk woonde. Symbolisch voor haar leven en karakter.
De voorstelling is vorig jaar ontstaan op initiatief van de stichting Platform Armoede en Schulden Fryslân. Coördinator Douwe Beimin wilde daarmee de armoede onder ouderen in beeld brengen. Met name bespreekbaar maken. De toeschouwers konden na afloop van het stuk met elkaar over hun eigen situatie praten. En over de eenzaamheid die armoede dikwijls met zich meebrengt. Actrice Tamara Schoppert en haar gezelschap ‘Ploeg en eide’ nam de uitdaging aan om een stuk te maken over deze problematiek.
De voorstelling werd bewust niet in het theater, maar in dorpshuizen en buurthuizen gespeeld. En was bovendien gratis toegankelijk. Het werd een succes. Reden voor Tryater om het stuk nu ook in een Friese versie te brengen.
En zo wordt kunst ingezet om een maatschappelijk doel te bereiken. Al mag de artistieke waarde wat Tamara Schoppert betreft daarbij niet ondersneeuwen. Het is om de drommel wel echt toneel wat op de planken wordt gebracht. Geen Spielerei.
Van de vrolijke bingomaster naar de dochter die vindt dat haar moeder haar in de kou heeft laten staan. Of is het juist andersom? Want niets is wat het lijkt. “Armoede maakt van je een persoon die je niet wilt zijn”, is de bittere slotconclusie van de dochter. Maar voordat het zover is, wordt tussendoor nog echt bingo gespeeld. Compleet met kraskaarten en een tafel vol prijzen. En natuurlijk de bingoballenmolen waarmee de prijswinnende nummers bekend worden gemaakt.
De voorstelling biedt niet alleen een vermakelijke avond, waarbij prijsjes te winnen zijn, maar confronteert de toeschouwer ook op subtiele wijze met het naargeestige spook van de armoede.
En hoe we bovenal schuld en schaamte moeten afgooien voordat we worden wie we niet willen zijn. En een dochter haar moeder weer in liefde terugvindt. Mooi!
– Tekst: Henk te Biesebeek – Omrop Fryslân
– Foto: Ruben van Vliet