Algemeen

50 jaar in 2015! Daarmee is het gezelschap het oudste theatergezelschap van Nederland. Tryater is in al die jaren een hecht ensemble geweest, dat uitgegroeid is tot het breedst ontwikkelde theatergezelschap van Nederland: van spektakelstukken tot theatersolo’s en van familievoorstellingen tot jeugd- en jongerentheater.

50 jaar in 2015! Daarmee is het gezelschap het oudste theatergezelschap van Nederland. Tryater is in al die jaren een hecht ensemble geweest, dat uitgegroeid is tot het breedst ontwikkelde theatergezelschap van Nederland: van spektakelstukken tot theatersolo’s en van familievoorstellingen tot jeugd- en jongerentheater. Tryater is onderdeel van de landelijke basisinfrastructuur en daarmee een van de 9 vast gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland.

Tryater speelt klassiek en eigentijds repertoire overal in Fryslân en daarbuiten. Op meer dan 60 verschillende plaatsen; in theaterzalen, dorpshuizen, gymzalen, op scholen en op lokatie. Voor jeugd, jongeren en volwassenen. Tryater heeft zich in de 50 jaar van haar bestaan ontwikkeld tot een succesvol professioneel theatergezelschap. Het speelt zo’n 500 voorstellingen per jaar voor zo’n 50.000 toeschouwers.

Tryater speelt ook buiten Fryslân. Het aanbod voor volwassenen is af en toe te zien op festivals, maar ook in reguliere theaters in Amsterdam of op andere plaatsen in het land. Nederlandstalig jeugd- en jongerentheater spelen we in de provincies Groningen en Drenthe. Bij gelegenheid speelt Tryater in het buitenland.

Missie

Tryater onderscheidt zich als BIS-gezelschap dat is geworteld in de omgeving. Onze missie is de volgende:

  • Tryater maakt theater in en vanuit Fryslân voor volwassenen, jeugd en jongeren.
  • We spelen in en met de Friese taal, als inspirerende bron binnen de meertalige werkelijkheid van Fryslân.
  • Tryater brengt een breed publiek in aanraking met theater. We bieden een artistieke ervaring, een opening voor genuanceerde reflectie, voor ontmoeting, voor gesprek.
  • Tryater schept in belangrijke mate de voorwaarden voor een vitale, duurzame ontwikkeling van het culturele klimaat in Fryslân en de noordelijke regio.
Voor jeugd en jongeren
Projecten die door ondersteuning verbonden zijn aan Tryater
Tryaterproducties voor volwassenen

Contact

Tryater Oostersingel 70 8921 GB LJOUWERT tel. (058) 288 23 35 kaartferkeap (058) 253 95 50 faks (058) 288 68 24 ynfo@tryater.nl
Grafyske foarmjouwing Jelle F. Post Untwerp en technyske realisaasje BWH ontwerpers Hosting Jansen ProOffice Redaksje Rixt Bottema, Jeffrey Deelman, Grietje Deinum, An de Wrede Fotografy Reyer Boxem, Jacob van Essen, Marieke Kijk in de Vegte, Sanne Peper, Moon Saris & René den Engelsman, An de Wrede, Karel Zwaneveld Video Sergio Gridelli, Sito Wijngaarden, Herman Zeilstra

Sponsoren

Culturele kaart

Bekijk de culturele kaart van Leeuwarden!