Geschiedenis
De geschiedenis van Tryater brengt ons naar 1965, toen de Fryske Toanielstifting werd opgericht. Daarmee is het gezelschap een van de oudsten van het land.
Ontstaan van Tryater
In 1963 werd op initiatief van het Frysk Nasionael Boun voor het eerst een stuk uit het wereldrepertoire in het Fries gespeeld. Het ging om In slet fan tsien dollar, een stuk van J.P. Sartre, in de vertaling van A. Wadman. Door semi-professionele en betere amateurspelers onder de professionele regie van Pyt van der Zee. Na het succes werden er nog twee stukken op dezelfde basis gespeeld en in ’65 werd de ‘Fryske Toanielstifting’ een feit.
Naast het opvoeren van klassiek repertoire werden ook meer toegankelijke stukken gespeeld. In ’69 kreeg de Stifting de naam Tryater. Vier spelers kregen een vast contract. Het zou nog lang duren voor het gezelschap Rijkserkenning kreeg. Verdere professionalisering kreeg vooral zijn beslag in het begin van de jaren zeventig.
Groei naar nu
De eerste artistiek leider, Cees Stam, bleef niet lang. Hij werd in 1976 opgevolgd door Pyt van der Zee, die al regisseur van het eerste uur was. Onder de leiding van Pyt van der Zee groeide Tryater uit van productiekern tot een volwaardig toneelgezelschap. Een ploeg van 13 spelers kreeg twee jaar lang een intensieve opleiding. In 1980 werd Thom van der Goot artistiek leider. Het aantal opvoeringen ging omhoog van zo’n 100 naar 250, het aantal producties van drie naar vijf per jaar. Het gezelschap bouwde een bestand op van 80 zalen waarin kon worden gespeeld, met een speelvlak van minstens zes bij vier meter. Toen in 1985 Tryater de Rijkserkenning kreeg, waar het 20 jaar lang naar had gestreefd, was het fundament gelegd van het Tryater zoals het nu is.
Tegenwoordig is Tryater hét meertalige theatergezelschap van Fryslân en maakt deel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur. In het Fries en in andere talen, in theaterzalen, dorpshuizen, scholen, op locatie en in ons eigen gebouw. Meer dan 270 voorstellingen per jaar, voor zo’n 25.000 kinderen, jongeren en volwassenen. Regionaal, nationaal en internationaal.