In Sâlt begeef je je samen met actrice Eva Meijering in een magisch-realistische wereld. Langzaam maar zeker wordt blootgelegd hoe ze hier is beland. Ze herinnert zich iets met zout water, een dokter, haar ouders, haar huid en onophoudelijke jeuk. Momenten die hebben geleid tot de ingewikkelde relatie met haar eigen lichaam. Want als je altijd je impulsen moet onderdrukken, kun je dan nog vrijheid ervaren? Lukt het Eva om los te laten?
Sâlt was in 2023 een hit op het Oerol Festival op Terschelling en gaat daarom in september 2024 in reprise op het vasteland in een voormalige fabriekshalin Alde Leie.
Sâlt is een oefening in balanceren tussen controle en overgave.
In Sâlt wordt zowel Nederlands als Fries gesproken. De voorstelling is voor iedereen goed te volgen.
Van 18 t/m 28 september 2024 van wo t/m za om 20:30 uur te zien in de voormalige fabriekshal Nije Leije in Alde Leie
Toegankelijkheid Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving. Klik hier voor meer informatie over de toegankelijkheid van Sâlt. Wil je van (één van) de mogelijkheden gebruik maken, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Over de makers Actrice Eva Meijering, woonachtig in Amsterdam, is al langere tijd verbonden aan Tryater en was te zien in onder meer Doarp Europa, Nacht en Fanfare. Daarnaast speelde ze o.a. bij Theater Artemis, Bontehond en het Zuidelijk Toneel. De regie is in handen van internationaal opererend acteur en regisseur Michaël Bloos (o.a. Istanbul Bericht van de andere kant, in de top 3 beste voorstellingen volgens Trouw). Frank Siera schreef de tekst. Zijn teksten kenmerken zich door de filosofische insteek en muzikaliteit, zijn in verschillende talen vertaald en gepubliceerd in literaire tijdschriften.
Tryater zet stappen in duurzaamheid en is daarom zuinig met drukwerk. Bij Sâlt is het programmaboekje digitaal; je krijgt bij je bezoek dus geen papier meer in handen. Het is een digitaal magazine, met veel meer ruimte voor informatie en verdieping. En voor mooie foto’s en zelfs video’s. Thuis al doorbladeren kan via onderstaande button.
Expositie ûnderhûds Onze huid is ons grootste orgaan. Bij volwassenen kan de doorsnede van de huid wel 1,5 tot 2 m² zijn en 15 tot 20 kilo wegen. Maar hoe is het wanneer je huid constant in beweging is?
Deze portrettenreeks gaat over 5 mensen met verschillende huidaandoeningen. Hoe is hun relatie met hun huid? En hoe voelt het om constant je impulsen te onderdrukken?
De expositie is te zien bij de voorstelling Sâlt in Alde Leie en is ontwikkeld in het kader van Tryater Rûnom; een initiatief dat in het leven is geroepen om, naast de theatervoorstellingen, momenten te organiseren om met het publiek van gedachten te wisselen.
Fotografie: Annelies Visser Interviews: Anne-Fleur Jonker en Eline de Vries
Arthur Pirenne(65)
‘Mijn huid is een soort fabriek die constant nieuwe huidcellen maakt. Als je alle huid, die ik in mijn hele leven verloren heb, bij elkaar zou vegen kun je er een pakhuis mee vullen. Soms is het heerlijk om alles open te krabben tot bloedens aan toe. Dan voelt het alsof mijn huid klaarkomt.’
‘Minsken fregen my oft ik te lang mei myn sinnebril yn de sinne sitten hie, om’t myn eachlidden wyt wienen. Doe’t ik sei dat dat net sa wie, kaam de fraach: ‘is it besmetlik?’
‘Je huid vertelt je precies wat je voelt. Ik mocht niet krabben, maar het liefst wilde ik met een steen over mijn hoofd krabben, maar dat gaat niet helpen. Door het onderdrukken van die impulsen, schakel je andere emoties ook uit.’
‘In het verleden gooiden klasgenoten expres water over mij heen, om te zien wat er zou gebeuren. Ze zagen niets, maar mijn huid schreeuwde moord en brand. Ook doktoren geloofden mij niet, pas na een jaar werd ik doorgestuurd naar een dermatoloog en werd deze zeldzame waterallergie vastgesteld.’
‘Het voelt alsof mijn huid te strak zit. Ik heb mezelf geleerd om met de platte hand te ‘krabben’, nooit met nagels en ik moet ervoor waken dat mijn huid niet te droog of te vet wordt en ik gebruik dagelijks bodylotion om mijn huid soepel te houden.’
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet. Wil je van (een van) de onderstaande mogelijkheden gebruikmaken bij Sâlt, kies dan de bijbehorende kaartsoort bij het bestellen.
Let op! Als je laat weten dat je komt, kunnen wij met specifieke wensen rekening houden. Stuur een mailtje naar Hilly Kronemeijer, ook als je vragen hebt over toegankelijkheid en/of meer informatie wilt. Zij helpt je graag verder. We denken graag met je mee over hoe we voor jou theater toegankelijk kunnen maken!
SLECHT TER BEEN
Rolstoelplaatsen beschikbaar: Sâlt is rolstoeltoegankelijk. Er is een rolstoeltoilet aanwezig.
GEHOORONDERSTEUNING
Ringleiding: Bij Sâlt is gehoorondersteuning in de vorm van een ringleiding (een draadloos hulpsysteem) beschikbaar voor mensen die slechthorend zijn. Er is een ontvanger/ luisterhulp (die je om je nek kunt hangen) met of zonder headset aanwezig. Het is ook mogelijk om je eigen koptelefoon (headset) mee te nemen.
Gehoorondersteuning (ringleiding) met hoortoestel: De ringleiding is te gebruiken met je eigen hoortoestel met een T- of MT-stand en CI (cochleair implantaat) in combinatie met de ontvanger/luisterhulp.
Gehoorondersteuning (ringleiding) zonder hoortoestel: Ben je slechthorend, maar draag je geen hoortoestel? Ook dan kun je gebruik maken van de ringleiding. Maak dan gebruik van de ontvanger/luisterhulp in combinatie met een headset.
Tolk Nederlandse gebarentaal: Er is een tolk Nederlandse gebarentaal beschikbaar via smart glasses bij de voorstellingen vanaf 25 september
*Ringleiding en T- of MT-stand: Een hoortoestel kan uitgerust zijn met een luisterspoelprogramma (T- of MT-stand). Een luisterspoelprogramma verbetert spraakverstaan o.a. in theaters waar een ringleiding geïnstalleerd is. Schakel de T- of MT-stand in en de hoortoestellen ontvangen de signalen van de ringleiding. Neem bij vragen over je hoorapparaat en de aanwezigheid van de T- of MT-stand, contact op met je hoorspecialist. Tryater maakt voor de ringleiding gebruik van het Phonak-Roger-systeem voor theaters.
VISUELE ONDERSTEUNING
Audiodescriptie: Er is audiodescriptie beschikbaar voor mensen die slechtziend of blind zijn bij de voorstellingen vanaf 21 september
Blindengeleidehonden zijn welkom.
VOORBIJ DE RIJ (voor prikkelgevoelige mensen)
Ben je prikkelgevoelig of is er een andere reden waarom je meer behoefte hebt aan rust? Met onze Voorbij de Rij verklaring kun je de wachtrij overslaan en direct naar de tribune.
Loop voorbij de rij en ga naar de servicebalie, waar een medewerker van Tryater je verder helpt. Je mag dan alvast plaatsnemen op de tribune zodat je je in alle rust kunt voorbereiden op de voorstelling. Vanaf een kwartier voor aanvang gaat de tribune open voor de rest van het publiek.
LANGUAGE NO PROBLEM
English subtitles: available (smart glasses) at the shows from September 19 and further. Choose the ’ticket + smart glasses’
Eva kruipt in theatervoorstelling ‘Sâlt’ in haar onrustige huid
Tryater vindt het belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor een inclusieve theaterbeleving.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.