Europese subsidie voor internationaal theaterproject
23 06 2022Leeuwarden, 23 juni 2022 – Tryater en zeven andere theatergezelschappen krijgen subsidie vanuit het Creative Europe Fund van de Europese Unie voor het internationale samenwerkingsproject phōnē (Grieks voor ‘stem/spraak’). Het driejarige project – waarvan Tryater penvoerder is – verbindt mensen die tot een taalminderheid behoren over taal- en cultuurgrenzen heen. De gezelschappen werken voor, met en over deze taalgemeenschappen. Het project leidt onder meer tot acht hedendaagse, professionele theaterproducties in 2024.
De gezelschappen hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal spelen in een regionale en/of minderheidstaal. Zij geven de minderheidstaalsprekers daarmee een stem en waarborgen culturele en taalkundige diversiteit in Europa. Het project phōnē versterkt dit streven en biedt de gezelschappen een platform voor kennis en uitwisseling. Het project bestaat in hoofdlijnen uit twee onderdelen: het schrijven en naar elkaars minderheidstaal vertalen van nieuwe toneelstukken enerzijds en het samenwerken van verschillende generaties amateurspelers anderzijds. Dat levert nieuwe theaterproducties in minderheidstalen op en een internationaal communityfestival. Vanuit Tryater neemt schrijver Wessel de Vries (o.a. Under Wetter) deel aan het schrijverstraject. In 2023 start de werving van amateurspelers voor de internationale uitwisseling. Daarnaast komen er onder andere Europa-brede pod- en vodcasts voor het publiek en bewezen werkmethodes en voorbeelden voor theater in minderheidstalen.
Tatiana Pratley: “Het is bijzonder dat we de subsidie hebben gekregen. Er is een jarenlange voorbereiding aan voorafgegaan, want het is een complexe aanvraag en een regeling waartoe je lastig toegang krijgt. We voelen ons verwant aan de gezelschappen waarmee we samenwerken. Het is wat ons allen betreft een opmaat naar een langdurige uitwisseling”.
Het internationale cultuurproject heeft, samen met het project Ulysses, subsidies ontvangen vanuit het Creative Europa programma en provincie Fryslân. De Friese betrokkenheid bij de projecten zorgt voor een stevige uitbreiding van het Europese cultuurnetwerk van onze provincie. Mede omdat beide projecten zorgen dat het Fries meer zichtbaar wordt in Europa en omdat het past bij het provinciale cultuurbeleid, besloot het college van provincie Fryslân eenmalig 330.000 euro toe te kennen aan beide projecten. Vanuit Europese cofinanciering ontvangen de projecten een totaal van 2,6 miljoen euro.
Cultuur- en taalgedeputeerde Sietske Poepjes vindt de Europese subsidietoekenning een boppeslach:
“It is geweldich dat Fryslân sa’n bedrach út Brussel wei krijt. It is in moaie impuls foar ús Fryske kultuer, ús Fryske taal en ús streektalen.”
De aan phōnē deelnemende gezelschappen zijn naast Tryater (Nederland / Fries): Deutsch-Sorbisches Volkstheater Bautzen (Duitsland / Sorbisch), Teatrul Evreiesc de Stat (Roemenië / Jiddisch), Fibin To (Ierland / Iers), Stadttheater Bruneck (Italië / Ladinisch), Teatr Piba (Frankrijk / Bretons), Centro Dramático Galego (Spanje / Galicisch) en Kven national theatre (Noorwegen / Kven). Bij het project zijn naast de genoemde gezelschappen de universiteit Leipzig betrokken voor de onderlinge vertalingen (van de ene minderheidstaal naar de andere) en Hanzehogeschool Groningen voor de evaluatie. Volgende week vertrekt een kleine delegatie van Tryater naar Tromsø (Noorwegen) voor de artistieke aftrap en een uitgebreidere onderlinge kennismaking.