Wat jo wolle

De ideale theateravond

Archief
Een theateravond als afspiegeling van onze samenleving. Iedereen heeft een mening. Iedereen komt de zaal binnen met een wens, een verwachting.

Samen bepalen wat we belangrijk vinden. Dat is het ideaal van onze democratie. We proberen dat zo goed mogelijk in te richten, maar toch groeit er een ongenoegen. Naast stemmen en volgen van het nieuws is er steeds meer behoefte aan referenda, burgertoppen, burgerforums etc. De zoektocht naar democratie anno nu is gestart. “Hoe zorgen we ervoor dat we eruit komen zodat iedereen tevreden is? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen tevreden is en we eruit komen?”- luidt één van de teksten uit de voorstelling Wat jo wolle van Tryater.

Een theateravond als afspiegeling van onze samenleving. Iedereen heeft een mening. Iedereen komt de zaal binnen met een wens, een verwachting.

In Wat jo wolle proberen vier acteurs op ultieme wijze een theateravond te creëren waarbij wordt voldaan aan alle eisen die het publiek daaraan stelt. Aan de hand van enquêtes – het democratisch principe van het gelijk van de meerderheid volgend – bouwen zij een vrolijke voorstelling op die precies voldoet aan de wensen van het publiek. Het lijkt een simpele formule, maar dat is het niet. Want iedereen heeft een eigen mening en iedereen heeft eigen opvattingen. Hoe lastig is het om het iedereen naar de zin te maken…

Ook de vier spelers verschillen van elkaar. Hun opvattingen– over theater, het publiek, de wereld – botsen meer dan een keer. De zoektocht naar wat het publiek wil, verandert langzamerhand in een zoektocht naar zichzelf en hun samenwerking.

De vraag rijst of zoveel meningen en wensen wel verenigbaar zijn. Is het mogelijk om iedereen te geven wat hij of zij wil? En als dat zo is, levert dat dan een gedroomde theateravond op? U mag het zeggen.

In de theaters is live Nederlandstalige boventiteling aanwezig.

 

Credits

Tatiana Pratley | Wessel de Vries | Lourens van den Akker, Aly Bruinsma, Nynke Heeg, Ali Zijlstra | Sacha Zwiers | Hilbrandt | Nina Thunnissen |

Pers

"Uitbundige zoektocht naar de ideale theateravond"

— Theaterkrant 23-10-2017

"Wat ‘men’ wol? Dat is in jûnlang genietsje fan spilers dy’t sjen litte dat sy it fak behearskje"

— De Moanne 16-10-2017

"Tryater en de omkearde spegel"

— Leeuwarder Courant 14-10-2017

"Op zoek naar wat het publiek wil"

— Leeuwarder Courant 12-10-2017

"Tryater bringt oade oan ferskiedenheid"

— Friesch Dagblad 10-10-2017

"Kinne we wol út 'e fuotten mei: 'Wat wy wolle'?"

— Buro de Vries 3-12-2017

Meer Tryater

Een voorstelling begint al voordat het publiek de zaal in komt en is niet afgelopen bij het applaus. Tryater organiseert daarom onder de naam Tryater Tinkrom op verschillende locaties extra activiteiten bij de voorstellingen, vaak in samenwerking met interessante partners. Inspiratieavonden, workshops, inleidingen en nagesprekken om verder te praten over de thematiek van de voorstellingen en over de maatschappij waarin we leven.

Regisseur Tatiana Pratley: ‘Een heel leven lang vinden we iets, willen we iets en hebben we een mening. En ook al hebben we vaak de beste bedoelingen, onze wensen, verlangens en idealen botsen vaak met die van anderen. Hoe meer mensen bij elkaar, hoe lastiger om tot overeenstemming te komen. Wat jo wolle gaat voor mij over hoe ingewikkeld het kan zijn dat wij mensen allemaal iets willen, en hoe zeer het de moeite waard blijft om, ondanks dat gegeven, met elkaar te zoeken naar een manier om bij elkaar te komen. Ik geloof dat iedere poging in wezen de moeite waard is. Niet alleen de poging om een ideale theateravond vorm te geven, maar ook het streven naar een ideale vorm van samenleven.’