Theater Na de Dam

Theaterprogramma in het kader van de Nationale Dodenherdenking.

Archief
Theater Na de Dam 2019 Samenwerking tussen MEEUW jonge theatermakers en Tryater: 4 mei Dodenherdenking

In samenwerking met de MEEUW jonge theatermakers bieden we een verdiepend theaterprogramma in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei.

MEEUW jonge theatermakers | We’ll meet again
Om 18:30u spelen de jongeren van de jeugdtheaterschool na een korte interactieve inleiding de voorstelling We’ll meet again. De jonge acteurs deden onderzoek naar brieven, dagboeken en getuigenissen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het verslag van hun onderzoek laten zij zien in deze theatervoorstelling. Te zien bij de jeugdtheaterschool aan de Oostersingel 70b. Tickets voor deze voorstelling vind je op hun website.

Tryater | Verloren Vader – Tom Lanoye
Om 21:00u is vervolgens de theatrale lezing bij Tryater in het kader van Theater Na de Dam. Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe tekst schrijven voor Theater Na de Dam, over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer? Toegang voor deze voorstelling is gratis.

Deze tekst, getiteld Verloren vader, wordt op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen en theatergroepen voorgelezen. Bij Tryater wordt de tekst voorgedragen door Marjolein Ley, Eelco Venema en Rik Witteveen, regie door Janneke de Haan.

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespeare bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

Herdenken en theater
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Met Theater Na de Dam wordt een bestaand gebruik uit de jaren ’60 om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen, opgepakt en groter doorgezet. Eerdere schrijvers waren o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en, afgelopen editie, Arnon Grunberg.

Kijk voor meer informatie op theaternadedam.nl

Credits

Tom Lanoye | Janneke de Haan | Marjolein Ley, Eelco Venema, Rik Witteveen |