Theater Na de Dam (theatrale lezing)

Onderdeel van Theater Na de Dam, toegang gratis

Bestel tickets
Theater Na de Dam 2019 Verloren Vader - Tom Lanoye


Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe tekst schrijven voor Theater Na de Dam, over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Deze tekst, getiteld Verloren vader, wordt op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen en theatergroepen voorgelezen.

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespeare bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

Herdenken en theater
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Met Theater Na de Dam wordt een bestaand gebruik uit de jaren ’60 om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen, opgepakt en groter doorgezet. Eerdere schrijvers waren o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en, afgelopen editie, Arnon Grunberg.

Tryater, Oostersingel 70
Aanvang 21.00 uur
Toegang gratis

Kijk voor meer informatie op theaternadedam.nl

Credits

Tom Lanoye |