Trije Susters

Wat heeft Tsjechov ons 118 jaar later nog te vertellen?

Archief
Alle voorstellingen zijn afgelast ivm de maatregelen mbt het coronavirus.

LIVESTREAM VAN DE PRUTSERS OP FACEBOOK

Alle voorstellingen van Trije Susters gespeeld door De Prutsers zijn geannuleerd, maar De Prutsers zijn creatief en inventief. Ze hebben geen zin om op de bank te zitten. Dus gaan ze elke voorstellingsdag dat Trije Susters zou spelen LIVE online op Facebook!

Eén van De Prutsers zal dan een monoloog, gedachte of ‘iets’ delen. Een kort momentje, ontmoetinkje en theatrale ervaring; maar dan online. Voor De Prutsers een klein onderzoekje (lees; gepruts), waar iedereen LIVE deel vanuit kan maken.

Om de cirkel rond te maken gaan de Prutsers het hele stuk nog een keer aan in hun laatste drie LIVE Prutsmomenten. Trije Susters verspreid over drie avonden! Dezelfde tekst, dezelfde spelers, dezelfde openheid, maar dan vanachter een webcam. Ze willen deze bijzondere tour graag met hun publiek afsluiten en hopen op veel publiek: Woensdag 1 april – 20:00; donderdag 2 april – 20:00 en zaterdag 4 april – 20:00

Hieronder de Livestream data en tijdstippen van De Prutsers op Facebook.

 

Klik hier voor de link naar De Prutser Facebookpagina.
N.B. Ook als je geen account hebt kun je Trije Susters zien!

Klik hier voor het digitale programmaboekje van Trije Susters.

 De Prutsers pakken deze keer een bestaand stuk, Drie Zusters van Anton Tsjechov en zij vroegen zich af: ‘Wat heeft Tsjechov ons na 118 jaar nog te vertellen?‘

De acteurs en Ira maken een vertolking van de thematiek uit het stuk en betrekken die op zichzelf. Want in een tijd waarin in het theater steeds vaker waargebeurde verhalen getoond worden, zoeken de Prutsers op transparante manier naar de verbinding met fictieve personages – uit een andere tijd, uit een ander land – die ver van ons af lijken te staan.

Ira schoof het stuk naar de vijf andere prutsers toe, omdat het, volgens haar, over hen ging. Na het (her)lezen herkenden de acteurs – allen rond de 30 –  zichzelf steeds meer in de personages en hun twintigers-/dertigers dilemma’s, hun toekomstdromen, hun ambities en hun heimwee naar onbezonnenheid.

Samen met Ira onderzoeken zij wat Tsjechov ons 118 jaar na het uitbrengen van het stuk nog te vertellen heeft. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze generatie Friezen en de jonge mensen uit de Russische provincie, 118 jaar geleden?

De vijf acteurs vormden samen met Ira in 2017 de ‘Prutsers’ en maakten de improvisatievoorstelling Elkenien is in prutser. Drie jaar later zijn ze weer bijeen, allen drie jaar ouder, met een gedeelde fascinatie voor de Russische Anton Tsjechov die zijn tijd ver vooruit leek te zijn.

Trije Susters is een meertalige voorstelling (Fries, Nederlands en Liwwadders). Trije Susters is de tweede van het drieluik dat Ira Judkovskaja ten afscheid bij Tryater regisseert. De kleutervoorstelling Breidzje was de eerste. De derde en grootste voorstelling is 1000&1 Nacht, die op 15 mei op locatie in Leeuwarden in première gaat.


De voorstelling werd gemaakt door Sjoerd Blom, Romke Gabe Draaijer, Ira Judkovskaja, Raymond Muller, Eline de Vries en Brecht Wassenaar.

Van 28 februari t/m 4 april te zien in café’s rondom in Friesland.

Sjoerd Blom
Romke Gabe Draaijer
Raymond_Muller Raymond Muller
Eline de Vries
Brecht Wassenaar
Ira-Judkovskaja Ira Judkovskaja

Pers

"Niet alleen de drie zusters denken na over hun betekenis in het leven van anderen, maar ze trekken ook expliciet existentiële conclusies in deze ‘Trije Susters’. Onder andere dat we het levensgeluk wellicht dichterbij moeten zoeken, in plaats van ver weg. Een simpel biertje in een kroeg dat verbindt, uitnodigt en tot vreugde stemt is daarom een perfecte setting voor een voorstelling die ertoe doet."

— Friesch Dagblad - 13 maart 2020

"Trije Susters is in feite een voortdurend theatraal onderzoek. Leidraad is de tekst van Tsjechov -verder staat alles open en moeten de acteurs alert zijn op hun eigen emoties en op die van hun medespelers. Dat levert, in ieder geval donderdag in dorpskroeg Het Graauwe Paard in Oudebildtzijl, intens spel op.” "

— Leeuwarder Courant - 7 maart 2020

"Friese toekomstdromen in ‘Trije Susters’"

— Friesch Dagblad - 5 maart 2020

Andere voorstellingen

1000&1 Nacht: online – live gespeeld