Parsifall

De jammerlijke maar onvermijdelijke overwinning van een naïeveling.

Archief
De jammerlijke, maar onvermijdelijke overwinning van een naïeveling.

[Parsifall wordt exclusief vertoond aan leerlingen van diverse scholen. Ben je als docent nieuwsgierig naar wat we maken? Mail dan naar Sytse Jansma s.jansma@tryater.nl van de afdeling Educatie om een voorstelling van Parsifall gratis en vrijblijvend bij te wonen.]

Parsifall is geïnspireerd op de middeleeuwse Arthur-sage, Parsifal en de heilige graal. De voorstelling is een moderne online en offline zoektocht naar de vraag of je anno 2018 je onschuld en naïviteit kunt behouden. Waar schuurt het tussen Parsifall en zijn confrontatie met de wereld?

Parsifall is ontwaakt uit een coma. Hij herinnert zich vaag de bliksem die insloeg in zijn kop. Alles ging op zwart, en zijn herinneringen zijn weg. Hij moet de wereld opnieuw leren kennen. Parsifall is nieuwsgierig, vastberaden en wil zijn idealen najagen. Hij begint zijn queeste en ontdekt de wereld via het internet, social media en zijn twee vrienden. Het blijkt allemaal niet zo simpel. Een voorstelling als een game, waarin een character keuzes maakt over volwassen worden en het gevecht aangaat om contact te maken met de wereld om zich heen.

‘’Moet je kiezen met je hart, of met je hoofd, met je gut feeling of je verstand?’’

‘’Ik stean by in grutte poarte mei de doarren iepen. Troch de doarren sjoch ik in hiele stêd en elkenien ropt myn namme’’

‘’Ila taqdar tesma3 rasek shno kay goul, taqdar tesma3 rou7ek shno kat goul’’

Parsifall is veelkleurig en meertalig.

CREDITS

Concept, tekstbijdragen en regie Silvia Andringa | tekst Jan Sobrie | spel en tekstbijdragen Tim Linde, Lourens van den Akker en Khouloud Zaher | Zakelijke Leiding De Jonge Republiek Gysèle ter Berg | Vormgeving Elze van den Akker | Visuals Udo Thijssen | Regie-assistent Job de Roo | Techniek Gerard Jorna, Henk van der Kooi, Rutger van der Hout | Stagiaires MBO Game Design Rein Nagelhout, Rick de Graaf, Mandy van Loe, Britt Joosten, Niels Bekkers

 

SPEELLIJST

8 en 9 november ’18 | bij Tryater | Leeuwarden
12 november ’18 | De Hege Fonnen| Lemmer
13 en 14 november ’18 | Theater Sneek | Sneek
20 november ’18 | De Lawei | Drachten
21,22, 26 november ’18 | Jonge Harten | Groningen e.o.
27, 28 en 29 november ’18 | De Harmonie | Leeuwarden
30 november ’18 | Sense | Dokkum
3/4/5 december ’18 | De Koornbeurs | Franeker
11/12 december ’18 |Posthuis Theater | Heerenveen

INFO

De voorstelling duurt 60-75 minuten | Aanvangstijd bepalen we in overleg
Voor bovenbouw (14+) – VMBO, HAVO, VWO, GYMNASIUM
Prijs  € 10,00 per leerling  (betalen met Cultuurkaart mogelijk, busvervoer mogelijk)

MEER WETEN OF RESERVEREN

Sytse Jansma –  sytse@tryater.nl
Jannie v/d Veen – jannie@tryater.nl

 

Tip: Tegelijk met Parsifall toert de productie Imagine the Silence van De Jonge Republiek door Nederland. Wie nieuwsgierig is naar dit werk van Silvia: op 28 en 29 november staat deze voorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam.

 

Parsifall wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds21 en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Tim Linde
Lourens van den Akker
Khouloud Zaher

Pers

"Regisseur Silvia Andringa heeft een rijk en belangwekkend werkstuk afgeleverd, waarin de jonge spelers met aanstekelijke
energie de niet gemakkelijke problemen van deze tijd te lijf gaan."

— Gooitsen Eenling, LC

"Een fascinerende speurtocht"

— Luuk Verpalen, Theaterkrant

Lesmateriaal

Hier lees je een omschrijving van alle karakters die voorkomen in Parsifall the game

De Idealist                  
Yes, we can! I have a dream! Wereldverbeteraar, probeert draagvlak te creëren om de wereld beter te krijgen. Gaat op de barricades als het moet, spreekt de politiek aan, demonstreert en tekent graag petities. Gelooft in verandering, houdt vast aan idealen en probeert anderen te overtuigen. Is bevlogen en heeft een positieve instelling. Heeft veel energie en is actief. Krijgt anderen enthousiast voor eigen ideeën. Woont in energie-neutrale woning, aan de rand van de stad. Is op de hoogte van het laatste nieuws. Ziet social media als plek om idealen te delen. Kan goed leren en wil later het liefst voor verschillende maatschappelijke organisaties werken.

Het feestbeest       
Yolo! Waar is het feestje..?! Levensgenieter, is graag het middelpunt. Altijd enthousiast. Zegt nooit nee. Ziet overal de leuke, positieve kanten. Durft risico’s te nemen. Denkt weinig na over gevaren en consequenties. Is impulsief. Zorgt dat hij/zij het zelf goed heeft. Gul met tijd en energie en sleept anderen mee. Wil dat het leuk blijft. Houdt niet van verplichtingen en afspraken. Is vluchtig in aandacht. Snel en oppervlakkig. Houdt niet van lezen en lang of diep nadenken. Gaat graag shoppen en stappen. Woont in de stad. Ziet social media als plek om party’s en evenementen te delen. Heeft geen vaste baan, maar switcht graag. Leert makkelijk, maar is tevreden met zesjes.

De betrouwbare  
Stick to the plan! Belofte maakt schuld. Kan en wil hard werken. Vindt geld verdienen belangrijk als basis van zekerheid. Komt beloftes en plichten na. Houdt zich aan wetten en regels en protesteert daar niet tegen. Kan goed luisteren en geheimen bewaren. Is niet snel van mening te veranderen. Kan goed plannen en situaties overzien. Heeft graag een vaste baan en een huis. Gebruikt geen drugs en drinkt weinig. Vindt dat mensen hun problemen zelf moeten oplossen. Heeft liefst een hond als huisdier. Is niet zo veel online, maar komt wel graag naar een verjaardag of reünie. Vindt familie belangrijk en heeft een paar echt goede vrienden. Gaat alleen shoppen voor dingen die je echt nodig hebt.

De redder
Save the world! Is een goeie vriend die er graag voor anderen is. Kan goed luisteren en oplossend denken. Is bereid in te leveren of iets op te offeren, als een ander daar blij van wordt. Heeft altijd tijd, is nooit te druk en is flexibel. Is positief en ziet altijd wel mogelijkheden om dingen op te lossen. Kan anderen geruststellen en is rustig als iedereen in paniek raakt. Heeft de neiging om veel te geven en daardoor te weinig aan zichzelf te denken. Is goedgelovig en er wordt soms misbruik van hem/haar gemaakt. Heeft een sfeervol warm huis. Kan goed koken. Wil later werken in de sociale sector of onderwijs. Is actief bij clubs als trainer of vrijwilliger op festivals ed.

De Loner
Waar is de nooduitgang?! Is het liefst alleen, trekt zich regelmatig terug uit de maatschappij. Maakt niet snel contact. Is onafhankelijk en trekt zich weinig aan van wat anderen vinden of zeggen. Past zich niet aan, aan de heersende norm, maar blijft zichzelf in verschillende situaties. Heeft een kleine groep goeie vrienden. Heeft een heel eigen gevoel voor humor. Houdt niet zo van feestjes en grote groepen mensen. Kan goed observeren. Geeft een mening als daarom gevraagd wordt. Kan goed voor zichzelf zorgen en wil later graag zelfvoorzienend leven zoals eigen stroom opwekken of een groentetuin. Houdt van verre reizen en blijft het liefst lang weg. Kan lang en diep nadenken. Onderneemt weinig actie en wordt soms door anderen vergeten. Houdt van schilderen, tekenen, of gamen, iets wat je alleen kunt doen.

De Rebel 
Wil zijn eigen keuzes maken. Loopt niet blindelings achter de massa aan. Wil zich niet aanpassen en als dat betekend dat hij alleen staat, nou, dan is dat maar zo. Woont in een kraakpand en heeft hond als huisdier. Gebruikt social media om zijn ideeën over de samenleving te delen en om op te roepen tot actie en protest als dat nodig is. Houdt van discussiëren en doet dit graag avonden lang. Komt niet echt tot actie. Wil er niet uitzien zoals iedereen en draagt kleding die anders zijn dan de heersende norm.

 

 

 

Bij deze voorstelling bieden we je gratis een introductieles aan bij jou op school. Een educatiemedewerker zal middels een game de leerlingen vragen voorleggen waardoor ze bij zichzelf te rade moeten gaan welk menstype ze zijn. Ben je een idealist of een YOLO?