Ús doarp. Ons dorp. Unser Dorf. Il nostro paese. Nasza wioska.

woensdag 10 oktober 2018 – zaterdag 15 december 2018

Dorp Europa

Bestel tickets
Wolkom op it plattelân! Dit is ús doarp. Ons Dorp. Unser Dorf. Nasza wioska. Ús doarp tusken de greiden. Oan de grutte marren. It bûtenfjild. Aan de machtige rivier. Gdzie mozesz poczuc zapach morza. All’ ombra delle montagne. Neben dem dunklen wald. Bosken om in te ferdwalen…

Welkom in het Dorp. Dorp waar je woont, waar je werkt, waar je familie is of waar je weleens op vakantie gaat.

Welkom in Europa. Europa waar je woont, waar je werkt, waar je familie is of waar je weleens op vakantie gaat.

Welkom in Dorp Europa, waar in geuren en kleuren negen dorpelingen zingen, spelen, dansen en vertellen in alle talen die ze machtig zijn. Verhalen over het meisje dat al zo lang in verwachting is. Ze draagt de toekomst in haar buik en trekt van dorp naar dorp, zoekend naar een plek waar ze veilig kan bevallen. Het dorp met de koekjesfabriek? Het dorp waar ze spijkers maken? Of toch het dorp waar ze reuzenraden maken voor de hele wereld?

Kom, schuif aan, op de plekken waar gewoond en gewerkt wordt en waar de toekomst ter wereld komt!

Tryater reist met deze kleurrijke voorstelling langs dorpen en steden in Friesland. Waar Iedereen is een Prutser zich op onverwachte plekken door Friesland afspeelde en Wereldburgers van de Voorstreek letterlijk de Voorstreek in Leeuwarden als locatie kende, is Dorp Europa te zien bij lokale bedrijven met een internationale connectie door heel Friesland: daar waar gewerkt wordt. Hiernaast wordt de proloog vertoond in huiskamers: daar waar gewoond wordt.

Deze meertalige voorstelling maakt deel uit van het hoofdprogramma en het ReOpening-programma van
Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

 


Proloog in de huiskamer
Tryater speelt Dorp Europa ook in huiskamers. Met een kleine cast. Als een proloog op de voorstelling die op de bedrijvenlocaties wordt gespeeld.

Op zo’n 50 plaatsen spelen we een intieme voorstelling in een huiskamersetting. De capaciteit is maar klein, aanmelden is noodzakelijk. Kaarten worden niet aan de deur verkocht maar zijn voor € 7,50 per stuk te bestellen via deze link.

Het is niet noodzakelijk om de proloog bij te wonen om de voorstelling op één van de bedrijvenlocaties te bekijken. Beide voorstellingen kunnen los van elkaar worden bezocht. Maar het mooiste is natuurlijk wel om beide mee te maken!

Klik hier voor alle data en locaties van de huiskamervoorstellingen en de grote voorstelling bij bijzondere bedrijven.


Toegankelijkheid

Rolstoelen
Er zijn enkele plekken beschikbaar voor rolstoelgebruikers. Naast deze plekken is een stoel gereserveerd voor een begeleider. Bij het reserveren van de voorstelling dient u aan te geven dat u van deze plekken gebruik wilt maken.
Telefonisch 058-2882335 of per mail kaarten@tryater.nl doorgeven aan Tryater

Blindentolk
De voorstellingen op vrijdag 16 november (bij Polem BV in Lemmer) en zaterdag 8 december (bij Steinfort Glas BV in Franeker) worden middels een blindentolk toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Er is een koptelefoon beschikbaar die voorafgaand aan de voorstelling kan worden afgehaald aan de kassa. Bij het reserveren van de voorstelling dient u aan te geven dat u gebruik wilt maken van de koptelefoon. Telefonisch 058-2882335 of per mail kaarten@tryater.nl doorgeven aan Tryater.

Geluidsversterking
Slechthorenden kunnen gebruik maken van koptelefoons voor geluidsversterking. U kunt zich voorafgaand aan de voorstelling op de bedrijvenlocaties melden aan de kassa. Het is niet noodzakelijk om de geluidsversterking vooraf te reserveren.

Credits

Ira Judkovskaja | Eline de Vries | Eelco Venema (tekstbijdrage) | Peter Sijbenga | Beppe Costa | Aly Bruinsma, Sjoerd Blom, Beppe Costa, Romke Gabe Draaijer | Klaus Jürgens, Marjolein Ley, Eva Meijering, Brecht Wassenaar, Sonia Zwolska | Elze van den Akker | Linda Eijssen | Koos de Vries |
Aly Bruinsma
Beppe Costa
Marjolein Ley
Eva Meijering
Klaus Jürgens
Sjoerd Blom
Romke Gabe Draaijer
Brecht Wassenaar
Sonia Zwolska

Pers

"Prachtig weemoedige voorstelling over gemeenschapszin."


"Wervelend spel en indringende teksten. De tekst van Venema grenst aan poëzie."

— Theaterkrant, 2018

"Intrigerende contrasten"

— Leeuwarder Courant, 2018

"Prachtig vormgegeven, onderhoudend, weinig pretentieus, diep betekenisvol en een mienskip-stuk pur sang. Een ode aan het dorp, de dorpeling als wereldburger en een alzijdige verbinding. Kippenvel."

— Friesch Dagblad, 2018

Verdieping

Dorp Europa gaat over het thema identiteit en wat maakt dat je je ergens thuis en verbonden mee voelt. Zijn we toch vooral Fries of Nederlander, of kunnen we ons ook Europeaan voelen? Hebben we als Europeanen door de cultuurhistorische achtergrond niet meer met elkaar gemeen dan we op het eerste oogpunt denken? In de voorstelling bevragen we dit, maar ook in ons verdiepingsprogramma, waarbij we dieper op de thematiek ingaan.

Het verdiepingsprogramma is al in een vroeg stadium gestart met een tournee van schrijver Eelco Venema door de provincie, waarbij hij met zijn bus de dorpen introk om met de bewoners in gesprek te gaan over Europa. Uit deze gesprekken haalde hij inspiratie voor de teksten van de voorstelling.

Inspiratieavonden 

Naast de intieme huiskamervoorstellingen die ook onderdeel zijn van ons verdiepingsprogramma, bieden we ook inspiratieavonden die eveneens los staan van de ‘grote’ voorstelling: een gevarieerd programma van onder andere lezingen, pop-up leesclubs, previews, thema-avonden en 3 gangen-gesprekken waar je op kunt aanhaken! Hierbij willen we zo veel mogelijk aansluiten bij initiatieven van de inwoners van de dorpen en steden zelf. Ontspannen avonden met ontmoetingen, interessante gespreksstof en nieuwe inzichten.

15 oktober: Aan tafel bij Lewinski | Sneek

Op maandag 15 oktober organiseren we samen met Lewinski in Sneek een “Aan Tafel” avond gekoppeld aan de thematiek van de theatervoorstelling Dorp Europa.

20 / 21 oktober: Op de koffie bij Joast Halbertsma | Grou

De gebroeders Halbertsma, en met name Joast Halbertsma, hebben veel door Europa gereisd, op zoek naar oudheden en culturele tradities. Joast’s “kabinet van oudheden” was ooit het begin van wat nu het Fries Museum is. Museum Hert fan Fryslân in Grou heeft dit jaar een speciale expositie gewijd aan deze ‘Wereldburger’. Je kunt er onder andere zijn studeerkamer zien en z’n bijzondere reizen door Europa!

5 november: Tryater Bizz netwurkbijeenkomst | Goutum (besloten)

Een avond waarbij we gezamenlijk ingaan op de thematiek en genieten van de Europese keuken met aansluitend een huiskamervoorstelling van Dorp Europa.

15 november: Freonen van Tryater duiken Dorp Europa in | Leeuwarden (besloten)

Op donderdag 15 november is er voor de Freonen fan Tryater een avond met een inspirerend aanbod, allemaal in het kader van het thema van Dorp Europa: waar ben jij thuis?

Houd de website in de gaten voor meer verdiepingsbijeenkomsten in de nabije toekomst! 

Het verdiepingsprogramma van Dorp Europa is mede mogelijk gemaakt door het BankGiro Loterij Fonds, Gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland en Gemeente De Fryske Marren.

Andere voorstellingen

Proloog Dorp Europa in de huiskamer