De wierheid fan Wylgeragea

Een grimmig-grappig labyrint van waarheid en geruchten

Archief
Over hoe moeilijk het is om de nuance te bewaren in tijden van toenemend onbehagen en onzekerheid.

In een klein dorpje is alles goed. De mensen weten wat ze aan elkaar hebben. Families kennen elkaar al generaties lang. Dat geeft rust en vertrouwen. Hier stappen de mensen in bed zonder de deur op slot te draaien. Tot er een schaduw over de kleine gemeenschap valt. Er wordt ingebroken. Onheil volgt. Geruchten worden verdenkingen en verdenkingen worden beschuldigingen. Tot de dader wordt gevonden, zal het nooit weer worden zoals het was. 

Een groep mensen, een gemeenschap, kan zomaar een eigen wereld creëren: De meningen van de individuen in die gemeenschap vormen met elkaar een eigen sociale context. Los van waarheid, voortgekomen uit een neiging tot zelfbehoud. Wie heeft er gelijk…? En waar kan zoiets toe leiden?

decor-de-wierheid-fan-wylgeragea-foto-c-ekko-de-bakker

foto: Ekko de Bakker

Geen stoelen in de zaal bij deze voorstelling, Tryater komt voor De wierheid fan Wylgeragea naar de theaters en dorpshuizen met een decor dat ook tribune is. Het publiek zit tegenover elkaar en ziet in het midden het verhaal van De Wierheid fan Wylgeragea ontstaan.

Het stuk is geen whodunit. De voorstelling laat zien hoe moeilijk het is om de nuance te bewaren in tijden van toenemend onbehagen en onzekerheid. Met humor en compassie zien we hoe verschillend mensen reageren wanneer ze zich bedreigd voelen. De een vlucht, de ander wordt agressief, een derde trekt zich terug en anderen proberen rustig te blijven. Regisseur Jos van Kan: ‘De inbraak in dit verhaal is een metafoor voor elke inbreuk op het gevoel van veiligheid. Maar laten we gemeenschapszin behouden en tegelijk open staan voor de buitenwereld.’

Twee seizoenen geleden was De wierheid fan Wylgeragea te zien in de Sneak Previews van Tryater. Jos van Kan werkte dit seizoen met tekstschrijver Kees Roorda en de acteurs verder aan de voorstelling.

Kees Roorda (Leeuwarden, 1967, opgegroeid in Drachten, woont nu in Amsterdam) schreef De wierheid fan Wylgeragea. Het stuk wordt geregisseerd door Jos van Kan (Eindhoven, 1962, opgegroeid in Someren-Eind, woont nu op Schiermonnikoog), die meer dan tachtig toneelstukken, muziektheatervoorstellingen en opera’s ensceneerde en in Nederland, Duitsland en Azië werkt. Van Kan maakte vorig jaar bij Tryater In Leafde, the Bridges of Madison County en Brekber in Keramiekmuseum Princessehof.

Bij de voorstellingen in de theaters zijn oortjes met de Nederlandse vertaling van de tekst beschikbaar.

Tryater wil met haar publiek in gesprek komen over het thema van de voorstelling en organiseert daarom op verschillende speellocaties extra programmering, zoals keukentafelgesprekken, inspiratieavonden en inleidingen.

22 september 20:00: Westergeest, keukentafelgesprek (besloten)
28 september, 3 en 5 oktober: Westergeest, workshops basisschool De Bining
30 september 15:00: Westergeest, 3 en 5 oktober 19:30: Westergeest, kerkdienst in het decor van De wierheid fan Wylgeragea
18 oktober 20:00: Wommels, keukentafelgesprek (besloten)
5 november 19:30: Groningen, keukentafelgesprek (besloten)
12 november 19:30: De Lawei, Drachten, inleiding
13 november 13:00: De Lawei, Drachten, inleiding
14 november 18:00: Lewinski, Sneek, Aan tafel! met De Moanne Live
21 november 20:00: Joure, keukentafelgesprek (besloten)
1 december 19:30: De Harmonie, Leeuwarden, inleiding
7 december 20:15: De Hege Fonnen, Lemmer: Kantinecollege met Henk de Jong en Arjen de Boer
8 december 19:30: Nagesprek AZC Sneek (besloten)
10 december 19:30: De Hege Fonnen, Lemmer, foto-expositie ‘Vertrouwen’, gemeenteraadsleden De Fryske Marren gefotografeerd door cursisten It Toanhûs
15 december 20:00: Tryatergebouw, Leeuwarden, extra voorstelling voor abonnees Leeuwarder Courant, met nagesprek met LC-journalisten. Atze Jan de Vries en Maria Delgrosso vertellen hoe zij in hun werk omgaan met onrust in kleine gemeenschappen.

Credits

Kees Roorda | Romke Toering | Jos van Kan | Inés Sauer | Jan Ros | Linda Eijssen | Wiebe Gotink, Hilbrandt (Liet fan myn doarp) | Koos de Vries |
Lourens van den Akker
Aly Bruinsma
Eva Meijering
Lysbeth Welling
Joop Wittermans

Pers

"De leagen fan Wylgeragea: Een open en tolerant Fryslân"

— De Moanne 11 oktober 2016

"'Each yn each mei de aktualiteit. Alle rollen wurde izersterk delset. Der is gjin ûntkommen oan. It is in boppeslach wurden.'"

— Leeuwarder Courant 10 oktober 2016

"'Uitgesproken en humoristisch. Ijzersterke dramatische verbinding tussen vorm en inhoud. '"

— Friesch Dagblad 10 oktober 2016

"'Speelse setting en vlotte dialogen. Geestige regie van Jos van Kan.'"

— Theaterkrant 8 oktober 2016

"De Mienskip is wichtiger as de wierheid"

— Leeuwarder Courant 7 oktober 2016

"Jos van Kan oer 'De wierheid fan Wylgeragea' (fan 19.55 ôf)"

— Omrop Fryslân Hjoed 4 oktober 2016

"Ynbraak yn Wylgeragea: wat is wierheid?"

— Friesch Dagblad 4 oktober 2016