Een absurde en melancholische uitstervingstrip langs de afgronden van onze beschaving

donderdag 25 mei 2017 – zondag 18 juni 2017

Wie overleeft de grutto?

Een absurde en melancholische uitstervingstrip langs de afgronden van onze beschaving.

De panda heeft geen zin om zich voort te planten. De grutto vreet de rijstvelden leeg. En Afrika heeft honger. De bedreigde weidevogel en het uitstervende knuffelbeest staan symbool voor een stukje bewustwording van ons menselijk tekortschieten. In onze wereld, waar alles altijd meer en meer moet zijn, spelen we een spel. En de prijswinnende vraag is: wie zal er vandaag uitsterven?

De wereld is er maar druk mee. We moeten de natuur in z’n huidige vorm laten voortbestaan, want een definitief afscheid van levensvormen op aarde ráákt. Misschien omdat het een spiegel is van ons eigen voortbestaan en ons menselijk onvermogen om te kunnen veranderen.

In het duinlandschap komen we de panda, Darwin, een hedendaagse biologe en een kinderloze oudere zangeres tegen. Ze maken zich op voor de komst van onze nationale vogelheld, de grutto. Hij vecht zijn dagelijkse overlevingsstrijd en dat maakt de anderen bewust van hun overlevingsstrategieën. Is het, zoals Douwe Dijkstra als Darwin zingt, “aanpassen of opbokken”, is het “doorleven in je lied”, of moeten we onze overlevingshouding loslaten en proberen te leven?

Een voorstelling van Douwe Dijkstra, Karel Hermans, Ira Judkovskaja, Karlijn Kistemaker, Aukje Schaafsma, Eelco Venema, Elze van den Akker, Silvia Andringa, Aly Bruinsma en Bruno Doedens.

Wie overleeft de grutto? is te zien op Festival Karavaan van 25 t/m 28 mei en tijdens Oerol Festival op Terschelling van 9 t/m 18 juni (première 10 juni 13:30 uur).

 

Verdieping

Tryater geeft ruimte om anders te denken. We vinden vragen interessanter dan antwoorden. We zijn altijd nieuwsgierig en praten graag met je. Daarom organiseren we in samenwerking met Oerol en andere partners extra activiteiten bij Wie overleeft de grutto?.

Meer informatie over de verdiepende activiteiten is te vinden in de app van Tryater.

Grutto-app

Bij Wie overleeft de grutto? evolueert het programmaboekje naar een app. In de app staat alle achtergrondinformatie en randprogrammering. Download nu de app in de Appstore of in Google Play. De app is gemaakt met Appmachine.

DOWNLOAD DE TRYATER-APP

 

Voor wie niet goed ter been of mindervalide is is deze voorstelling helaas niet toegankelijk.

 

 

 

 

Credits

Domenica Tundo | Aaron Kuiken, Ronald Kalter, Emma Dillingh, Dimithri Postma, Debora Feenstra | Linda de Jong, Roos Jepma, Juliette Tantawy, Doutsen van Gosliga (Friesland College D'Drive) | Aart Laferte, Ben Vrielink, Jan Bruinsma | Jan Bruinsma |
Elze van den Akker
Silvia Andringa
Aly Bruinsma
Douwe Dijkstra
Karel Hermans
Ira Judkovskaja
Karlijn Kistemaker
Aukje Schaafsma
Eelco Venema
Domenica Tundo

Pers

"Theater over de Grutto in onszelf"

— Friesch Dagblad 2017

"Oerol als spiegel van de natuur"

— Trouw 2017

"Blik op dampkring en Grutto"

— Leeuwarder Courant 2017

"Vermakelijk locatietheater rond de Grutto"

— Friesch Dagblad 2017

"Strijd tegen de strijd"

— Telegraaf 2017

"Column Kirsten van Santen"

— Leeuwarder Courant 2017