Onderdeel van Theater Na de Dam, toegang gratis

donderdag 4 mei 2017

Theater Na de Dam (theatrale lezing)

Theatrale lezing Theater Na de Dam op 4 mei bij Tryater

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Leeuwarden  dragen acteurs van Tryater Voorbij het strijklicht voor, een speciaal voor dit doel geschreven tekst van Rebekka de Wit.  Het stuk is vertaald door Romke Toering met als titel It strykljocht foarby en wordt voorgedragen in het Fries.

De tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Het Onderzoek wordt in het Nederlands voorgedragen. De vertaling is van Gerrit Kouwenaar.

Herdenken en theater
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Met Theater Na de Dam wordt een bestaand gebruik uit de jaren ’60 om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen, opgepakt en groter doorgezet.

Tryater, Oostersingel 70
Aanvang 21.00 uur
Toegang gratis

Bezoekers van de dodenherdenking in de Prinsentuin kunnen met een medewerker van Tryater meelopen naar de lezing.

Het is inmiddels niet meer mogelijk om u aan te melden er zijn geen kaarten meer beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op theaternadedam.nl

Credits

Rebekka de Wit | Romke Toering | Tatiana Pratley | Tamara Schoppert, Eelco Venema, Romke Gabe Draaijer, Brecht Wassenaar, Sjoerd Blom |