Een ontregelende soap over voorspelbaarheid of een voorspelbare voorstelling over ontregeling

maandag 30 oktober 2017 – vrijdag 8 december 2017

Skûmbek

Een ontregelende soap over voorspelbaarheid of een voorspelbare soap over ontregeling

Alles is precies zoals je van een soap mag verwachten. De huizen zijn perfect. De inrichting komt rechtstreeks uit een interieurtijdschrift en de bewoners zal je nooit op een modeflater betrappen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Natuurlijk hebben de bewoners problemen. Maar zelfs die zijn perfect geregisseerd. Zo’n volmaakt leven is echter niet vol te houden. Langzaam raakt de boel ontregeld…

Hoe zit het met je eigen leven: is dat perfect? Is je leven net zo ideaal als op je Instagram? Doe je precies wat anderen van je verwachten of juist waar je zelf zin in hebt? Wat doe je wanneer je je even onzeker voelt? Volg je je impulsen of gedraag je je zoals het hoort?

De jongerenvoorstelling Skûmbek gaat over de strijd tussen aanpassen of ergens uitbreken. Doe je wat er van jou wordt verwacht of geef je gehoor aan je opwellingen? Laat je alle grenzen los en wordt het een gezellige chaos of loopt het soms uit op een regelrechte ramp?

Tryater en Theaterfestival Jonge Harten vroegen Karel Hermans en Aukje Schaafsma om een voorstelling te maken voor jongeren. Ze lieten zich inspireren door soapseries, verwachtingspatronen en sociale conventies. Samen met Eva Meijering en Mathieu Wijdeven maken zij een aansprekende en ontregelende voorstelling over de worsteling die elke puber in zijn leven meemaakt: volg ik mijn impulsen of houd ik mezelf in bedwang? Gebruik ik mijn fantasie of speel ik op safe?

Skûmbek is een co-productie van Tryater, Theaterfestival Jonge Harten en Station Noord.


Karel Hermans was eerder bij Tryater te zien in de jongerenvoorstelling Holes (een coproductie met De Jonge Republiek). Aukje Schaafsma maakte onlangs bij Meeuw Jeugdtheaterschool de voorstelling Je kind lijkt stommer op een brommer. Beiden volgen een vierjarig talent-ontwikkelingstraject bij Tryater en Station Noord.


SPEELLIJST

INFO

MEER WETEN OF RESERVEREN

Credits

Karel Hermans, Aukje Schaafsma | Karel Hermans, Aukje Schaafsma, Eva Meijering, Mathieu Wijdeven | Silvia Andringa (eindregie) | Anne Brouwer, Pim Kraan | Hanne Pierrot |

Verdieping

WORKSHOP IN DE HERFSTVAKANTIE – DOE MEE!

Ben je tussen de 12 en 14 jaar? Bij Tryater kun je in de herfstvakantie (ma t/m wo) meedenken over de nieuwe jongerenvoorstelling Skûmbek en zelf spelen. Met theatermaker Rianne Hogeveen ga je zelf scenes maken met de voorstelling als inspiratie, maak je kennis met de acteurs van de voorstelling en geef je ze feedback.

Skûmbek wordt een ontregelende soap over voorspelbaarheid of een voorspelbare voorstelling over ontregeling. Kleur jij liever binnen de lijntjes of mag het ook een beetje anders? Wij zijn benieuwd wat jij zou doen…

OP EEN RIJTJE

Wanneer: Ma 23 t/m woe 25 oktober
Tijd: 10:00 uur tot 15:00 uur
Waar: Tryater, Oostersingel 70 in Leeuwarden
Kosten: Geen!
Leeftijd: 12 t/m 14 jaar

Aanmelden

Dat doe je via link hieronder. Rianne neemt zo snel mogelijk contact met je op om je deelname te bevestigen en andere praktische zaken.

Via dit Google Formulier geef je je op